Širom Hrvatske proslavljen Sveti Sava

Uz poštovanje epidemioloških mera protiv širenja koronavirusa, u hramovima, školama i institucijama širom Republike Hrvatske proslavljena je školska slava Sveti Sava.

Dušan Velimirović 28.01.2021.
Sveti Sava glina episkop gersaim jovana lukić

Poslednjih mesec dana Banija je u centru medijske pažnje, nažalost zbog razornog zemljotresa koji se dogodio krajem prošle godine, ali našlo se vremena i za prikladno obeležavanje velikog srpskog prosvetitelja. Tako je, blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima i u organizaciji SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba, juče u Spomen domu u Glini održana Svetosavska akademija.

Događaj je otvoren Svetosavskom himnom u izvođenju Jovane Lukić koja je u umetničkom delu programa izvela još dve etno pesme, „Prošeta se Jovka Kumanovka“ i „Svunoć mi bilbil prepeva“.

Okupljene je pozdravio predsednik Prosvjete Mile Radović, nakon čega je izvršen obred osvećenja slavskog kolača i koljiva.

Sveti Sava Glina episkop Gerasim

Foto: Eparhija gornjokarlovačka

Besedu o životu Svetoga Save, ali i o njegovom duhovnom i prosvetiteljskom radu održao je episkop Gerasim.

- On je odredio krst kojim se krstimo, jezik kojim govorimo, pismo kojim pišemo. On je bio: državnik, diplomata, književnik, putnik i poklonik, zadužbinar, misionar, lekar, čovek Crkve, Hristov čovek i verni sluga, molitvenik za čitav svet, svetitelj koji je nosio mir Božiji u sebi i sa sobom, miritelj svoje zavađene braće i susednih zemalja. Usled raznih potreba išao je po celome svetu i mnogi su ga primali sa počastima i poštovanjem kao svetitelja Božijeg, te ga stoga nazivamo i čovekom vaseljenske Crkve Hristove i mnogih ljudi i naroda – poručio je okupljenima episkop gornjokarlovački Gerasim.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su mnogi predstavnici političkog i društvenog života Srba u Republici Hrvatskoj, kao i predstavnici ostalih nacionalnih zajednica i gradske vlasti.

Svečano i u Borovu

Kao i prethodnih godina, praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja obeležen je u Borovu. U borovskom pododboru Prosvjete bile su potrebne inovacije i moderna tehnologija kako bi se slava obeležila na adekvatan način.

Na svečanosti su bili prisutni samo članovi predsedništva, a nakon što je borovski paroh protojerej-stavrofor Dragan Serdar posvetio slavski kolač i žito, prikazana je prezentacija „Sveti Sava u stihovima“ koje su pripremile Sanja Spasojević i predsednica borovskog pododbora Radmila Latas.

- Stihovi inspirisani likom i delom Svetoga Save su brojni i govore se na svakoj proslavi. Međutim, imena autora su često nepoznata. Stoga je cilj ove prezentacije da se ukaže na činjenicu da se o Svetom Savi pisalo još od davnina, pa sve do današnjih dana što govori o postojanosti Svetoga Save kao večne inspiracije. Kako i kada je nastala himna, kako su se menjali stihovi, kada je nastao notni zapis, o svemu tome govorilo se u ovoj prezentaciji – rekla je za internet stranicu Prosvjete Radmila Latas.

Sveti Sava skd prosvjeta borovo

Foto: SKD Prosvjeta

Kako bi se ispoštovao maksimalno propisani broj gostiju, deca i izvođači su snimili video materijale koji su kasnije prikazani na svečanosti. Stihove o Svetom Savi kazivali su Jovana Spasojević, Sara Ostojić, Mia Rakazović i Milica Kovačević, dok su napravljeni i mini-spotovi pesama „Himna Svetom Savi“ i „Sveti Sava“ u izvođenju Jovane Serdar i Katarine Lukić.

- Prezentaciju smo započeli biografijom i bibliografijom Svetog Save te njegovim značajem za srpski narod. Zanimljivo je da smo veliki deo posvetili razvoju kulta Svetog Save koji se kod Srba u crkvenom i narodnom životu utvrđivao vekovima posebno u narodnoj poeziji, književnosti i mitologiji. Sveti Sava je za školsku slavu određen uredbom Srpskog starateljstva za pravdu i obrazovanje 14. januara 1840. godine koju je potpisao predsednik Stefan Stefanović Tenka, a prva svetosavska proslava održana je 26. januara 1840. godine u Kragujevcu. Svetosavska himna se smatra najstarijom srpskom himnom, a ima više različitih navoda o njenom poreklu. Prema nekim izvorima Himnu Svetom Savi je 1832. godine u Hilandar doneo kuveždinski monah Silvester Vučković, a navodi se da je 1735. godine himna napisana u manastiru Kuveždin – objašnjava Sanja Spasojević neke od zanimljivosti sa prezentacije.

Sveti Sava skd prosvjeta borovo

Foto: SKD Prosvjeta

Ipak, uprkos skraćenom broju gostiju, nisu izostale aktivnosti, učesnici su bili brojni kroz razne aktivnosti jer su uz recitacije i video snimanje pesama, izloženi i dečiji likovni radovi.

Ekonomska škola Vukovar iskoristila internet platforme kako bi obeležila sveca

Da moderna tehnologija u ovakvim situacijama veoma pomaže pokazali su učenici i nastavnici iz vukovarske ekonomske škole. Kako ni ove godine proslava Svetog Save ne bi izostala, iskorišćene su mogućnosti interneta.

- Imali smo mnogo aktivnosti, a većina je bila putem mreže. Desetak dana pre Svetog Save na jednoj internet platformi napravili smo virtuelnu učionicu i tu smo se dogovarali oko programa, a  đaci su stavljali različite materijala. Nas nekoliko profesora smo to pregledali i odobrili, pa je napravljena nova virtuelna učionica koja predstavlja svojevrsnu svetosavsku akademiju. Maturanti koji su bili u školi, čak su uspeli da se organizuju i snime dramatizaciju. Sami su napravili scenario za priredbu koju su snimili kod nas u školi i u trpinjskoj crkvi. Uz to, pravljene su i prezentacije i plakati. Zanimljivost ovogodišnje svetosavske aktivnosti je prevod pesama i tekstova o Svetom Savi na engleski i nemački jezik – priča o ovogodišnjim aktivnostima povodom obeležavanja Svetog Save u Ekonomskoj školi Vukovar nastavnica srpskog jezika Slađana Milješić Ćićić.

Sveti Sava Ekonomska škola Vukovar

Maturanti izvode dramski prikaz života o Svetom Savi.

Uz dramatizaciju maturanata, videomaterijale i prezentacije, napravljen je i video koji je objedinio priredbe sa prethodne tri proslave Svetog Save u ovoj školi.

- Uspeli smo da napravimo jednu virtuelnu svetosavsku akademiju s mnoštvom aktivnosti. Kolege i ekonomisti su sa učenicima napravili prezentaciju „Trgovinska razmena u doba Nemanjića“ u kojoj su istraživali život ove dinastije sa pravnog i ekonomskog aspekta. Mnogi naši učenici sviraju i pevaju pa su i oni, uz pomoć veroučitelja Pere Đokića, snimili muzičke materijale. Pokrili smo mnogo toga i svi su se potrudili da daju svoj doprinos – zaključuje Slađana Milješić Ćićić.

Sveti Sava Ekonomska škola Vukovar

Učenici izvode pesme o Svetom Savi

Zagrebački maturanti prisustvovali liturgiji u pravoslavnoj gimnaziji

Kako su maturanti jedini od učenika srednjih škola koji pohađaju nastavu u školama, tako su i učenici četvrtog razreda Gimnazije Kantakuzina Katarina Branković prisustvovali liturgiji u kapeli pri ovoj školi koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Sveti Sava pravoslavna gimnazija zagreb mitropolit porfirijer

Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

- Istinsko i pravo znanje nije plod razmišljanja, nije plod sakupljanja informacija iz sveta oko sebe. Razmišljati, sakupljati informacije, saznavati, učiti je neophodno, ali to što smo sabrali i što smo promislivši zaključili istinsko je znanje tek onda ako se trudimo da živimo vrlinski, da ispunjavamo zakon Božji, da činimo ono što je činio Sveti Sava -  istakao je u svojoj besedi đacima i nastavnicima mitropolit Porfirije, a preneo zvanični sajt Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Osim u ovim mestima, Sveti Sava je prikladno proslavljen u još nekoliko gradova i sela u Republici Hrvatskoj u kojima postoji srpska zajednica.