SKD Prosvjeta: „Nećemo dozvoliti da se naše društvo politizuje“

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ ovih dana je ponovo u centru pažnje medija.

SKD Prosvjeta Logo

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac gostovao je prošle nedelje u HRT-ovoj emisiji „Nedeljom u 2“ u kojoj su takođe govorili bivši predsednik i potpredsednica Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Siniša Ljubojević i Sretenka Čaović koji su Pupovca napali tvrdeći da je ova institucija sve do 2017. godine bila nestranačka institucija, a onda je pod uticajem upravo Milorada Pupovca došla pod kontrolu njegove stranke.

Pupovac je voditelju Aleksandru Stankoviću odgovorio da je bivše rukovodstvo Prosvjete ostavilo dug od 1,6 miliona kuna, a Sinišu Ljubojevića i Sretenku Čaović povezao je i sa bivšim premijerom Tomislavom Karamarkom i bivišim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Saopštenjem se nakon toga oglasio i Demokratski savez Srba, stranka čiji je Ljubojević sekretar, ponovo optužujući Pupovca za iznošenje neistina i tvrdeći da je dug od 1,6 miliona kuna nastao upravo u doba predsedavanja Prosvjetom Čedomira Višnjića, člana SDSS-a.

U Prosvjetu su svi dobrodošli

Rat saopštenjima nastavio se već sutradan 26. septembra kada i sama Prosvjeta odgovara bivšem rukovodstvu otužujući ga za novi pokušaj politizacije ovog najvažnijeg srpskog kulturnog društva u Hrvatskoj.

– SKD „Prosvjeta“ je najveća i najstarija kulturna institucija Srba u Republici Hrvatskoj koja okuplja širok krug ljudi i članova sa područja cele Hrvatske, koji su različitog porekla, socijalnog i obrazovnog statusa, ali i različitih političkih opredeljenja. Svi koji su spremni raditi na razvoju društva, očuvanju nacionalnog identiteta i očuvanju kulture, tradicije, i obrazovanja uvek su bili dobrodošli u SKD „Prosvjeta“, i zbog ostvarenja navedenih ciljeva nećemo dozvoliti da se političke i druge ambicije pojedinaca reflektuju na rad društva i time ugrožavaju ono što su prethodne generacije decenijama gradile – navodi se u saopštenju SKD Prosvjeta.

Podnesena kaznena prijava protiv bivšeg rukovodstva

Iz ove institucije navode da je sadašnje rukovodstvo Prosvjetu preuzelo u veoma lošem organizacionom, programskom i finansijskom stanju i u kratko vreme uspelo osigurati stabilnost i uslove za realizaciju svih programa i nesmetani rad društva i svih njegovih pododbora, uprkos činjenici da je bivše rukovodstvo ostavilo društvo sa negativnim finansijskim rezultatom i velikim dugom prema dobavljačima u iznosu od cca 1, 6 miliona kuna.

– Detaljnim pregledom poslovnih knjiga, utvrđen je takođe  i nedostatak od cca 480.000,00 kn koji su podignuti sa poslovnih računa SKD „Prosvjeta“, ali nisu opravdani računima i dokazima za koju svrhu su utrošeni. Zbog svega toga bivši predsednik, dvoje potpredsednika i generalni sekretar isključeni su iz društva, a DORH-u je podnesena kaznena prijava protiv odgovornih osoba za finansijsko poslovanje – zaključuje se u Prosvjetinom saopštenju.