Školski pribor srpskim učenicima u Dalmaciji

Kninske školarce svojom posetom i poklonima obradovao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je svoju posetu dalmatinskim školama i učenicima najavio tokom prošle posete opštinama sa srpskom većinom, koja se desila pre nepunih mesec dana.

srpski učenici Dalmacija Knin

Zajedničko veće opština obezbedilo je školski pribor za sve srpske učenike na području Šibensko-kninske županije koji pohađaju časove srpskog jezika i veronauke. Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić u pratnji zamenice župana Šibensko-kninske županije Anje Šimprage i zamenika gradonačelnika Knina Željka Džepine posetio je kninsku Osnovnu školu „Dr Franjo Tuđman“, gde je na času veronauke posetio prisutne učenike, porazgovarao s njima i podelio im školski pribor.

– Deco, meni je danas zadovoljstvo što sam sa vama i prenosim vam pozdrave vaših vršnjaka sa istoka Hrvatske, iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, koji su ovih dana, isto kao i vi, krenuli u školu. Da bi vama ova školska godina bila lakša i zanimljivija, mi smo odlučili da vas malo obradujemo na početku i evo iz Vukovara smo vam doneli neke male poklone, sveske i nešto školskog pribora, da vam se nađe za početak – rekao je kninskim školarcima Srđan Jeremić, koji je izneo još nekoliko predloga kako bi se srpskim učenicima na području Šibenkso-kninske županije omogući bolji uslovi za školovanje

Najavljeno povezivanje dece sa dva kraja Hrvatske

Srđan Jeremić  izrazio je želju i spremnost da lično posreduje kako bi se ovdašnji učenici upoznali sa svojim vršnjacima iz istočnog dela Hrvatske.

– Pala mi je na pamet jedna ideja, koju ću uskoro razraditi sa zamenikom kninskog gradonačelnika, a to je da vidimo kako mi još vama možemo da pomognemo, da vas uključimo u određene kampove koji se organizuju u Republici Srbiji, koji bi za vas bili besplatni. Vi biste tamo došli i družili se sa svojim vršnjacima. Inače, ovo je naša prva pomoć vama. Učiniću sve da sa organima Republike Hrvatske i Republike Srbije, sa kojima imamo jako dobru saradnju, da za vas omogućimo još neka sredstva, pa da vam sledeće godine možda kupimo školske torbe, da vam kupimo školski pribor, kao i sve ostalo što vama bude potrebno, ali i da vas odvedemo da malo proputujete. Obavezno ćemo organizovati jednu ekskurziju, da dođete kod nas u Vukovar, da obiđete naš kraj, ali i da vidite vaše drugare, vršnjake, pa da vidite kako oni uče, jer se njihov školski program malo razlikuje od vašeg, jer oni uče po modelu A , na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – objasnio je Srđan Jeremić.

Pribor i za decu u Skradinu, Drnišu, Kistanjama…

S obzirom na to da je poseta kninskim učenicima bila na času pravoslavne veronauke, Srđan Jeremić je pohvalio učenike što pohađaju ove časove, jer samo tako mogu spoznati svoj istinski identitet, da bi znali ko su, šta su, šta to znači biti Srbin i pravoslavac, da se ne bi zaboravila srpska tradicija, srpska kultura i običaji.

– U najkraćem mogućem roku, nakon našeg sastanka kojeg smo održali u prostorijama opštine Biskupija, u selu Orliću, predsednik Zajedničkog veća opština odmah je reagovao, kupio školski pribor za svu decu srpske nacionalne manjine na području Šibensko-kninske županije, gde je ukupan broj oko 250 dece koji pohađaju pravoslavnu veronauku, te je za sve njih pripremljen školski pribor, beležnice od prvog do osmog razreda. Videli smo da su deca izuzetno zadovoljna, te smo nekima od njih odmah podelili poklone, dok će narednih dana pokloni biti uručeni svoj deci u Skradinu, Drnišu, Kninu, Kistanjama… Tačan podatak o broju dece koja pohađaju časove srpskog jezika i veronauke dobili smo od sveštenika i veroučitelja koji rade sa decom u školama. Časove srspkog jezika pohađa manji broj dece, pa smo se zato bazirali na onaj broj učenika koji pohađaju časove veronauke – govori Anja Šimpraga.

Značajno manje dece u školskim klupama

Osim sa učenicima, Srđan Jeremić, Anja Šimpraga i Željko Džepina, razgovarali su i sa direktorkom škole „Dr Franjo Tuđman“ Marijom Mijač.

– Direktorka je bila iznenađena našom posetom, jer nisu uobičajene ovakve posete i pokloni, te je sama izrazila zadovoljstvo rekavši da želi da ponovo dođemo i učenike obradaujemo poklonima, kako bi ih razveselili, jer je ove godine značajno manje dece u školskim klupama, kako srpske tako i hrvatske dece, kako u gradu Kninu, tako i na području Šibensko-kninske županije, ali i na području cele Republike Hrvatske – rekla je Anja Šimpraga, zamenica župana Šibensko-kninske županije, ne skrivajući zadovoljstvo saradnjom sa Zajedničkim većem opština.

Predsednik ZVO-a pozdravio se na kraju sa kninskim osnovcima sa porukom da jednog dana ostanu da žive u svom gradu.

– Grad Knin je oduvek bio grad u kome su živeli različiti narodi, sa različitim kulturuma, te je važno da se slažete sa svima, da gradite lepa prijateljstva, te da svi zajedno sutra zajednički gradite ovaj grad, da on bude lepši, bolji i bogatiji. Takođe, želim vam da kad završite osnovnu školu, i sve druge škole, da se vratite u ovaj grad, u Knin i Dalmaciju, kako biste unapredili i ovaj grad i ovaj kraj, kako bi on bio bolji i bogatiji nego što je to danas, a to je moguće samo onda kada mladi ostanu ovde – završio je svoje obraćanje kninskim učenicima Srđan Jeremić, obećavši im ponovni susret.