Splićani sa zanimanjem ispratili Reviju srpskog filma

„Revija srpskog filma“ održana je od 20. do 22. avgusta u Splitu u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa kinom Mediteran.

Dušan Velimirović 23.08.2022.
Revija srpskog filma Split

Prva revija održana je u martu ove godine kada su na Danima srpskog filma splitskoj publici prikazani kultni filmovi Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun i Mi nismo anđeli. Sada je došao red na nova ostvarenja srpske kinematografije.

- S prikazivanjem filmova u martu smo testirali publiku da vidimo da li su zainteresovani za ovakvu vrstu programa. Odziv i poseta su bili dobri, publika je bila zainteresovana, iako su to filmovi koje su svi više puta gledali na televiziji. Interakcija između publike i filmova je postojala i često smo čuli kako ljudi iz publike izgovaraju na glas poznate replike iz ovih ostvarenja. Na taj način smo videli da zainteresovanost za takvu vrstu filmova postoji, međutim kroz razgovor sa publikom došlo je do ideje da puštamo nešto iz novije srpske kinematografije koja nije baš toliko dostupna ovde u Hrvatskoj – priča o ideji za pokretanjem ove manifestacije predsednik Veća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić.

Ova kulturna manifestacija započela je 20. avgusta u Letnjem kinu Bačvice u Splitu prikazivanjem dve epizode druge sezone serije „Besa". Publici se putem video poruke obratio i jedan od režisera serije Igor Stoimenov koji je uveliko pomogao da se revija i održi.

- U aprilu sam imao susret sa jednim od režisera i scenarista serije „Besa” Igorom Stoimenovim. Pričali smo o našoj ideji i on se tu pokazao kao dobar programski urednik i rekao da će preko svojih prijatelja u Beogradu obezbediti da naše veće može ovoga leta da prikaže tri poznata nova srpska ostvarenja – govori Simić o Stoimenovoj ulozi.

Publika filmove ispratila aplauzom

Sledećeg dana prikazan je film „Vikend s ćaletom” Miroslava Momčilovića, a program je u ponedeljak 22. avgusta zatvorio film „Realna priča” Gordana Kičića. Popularni srpski glumac i režiser pre puštanja filma, obratio se splitskoj publici videoporukom.

Revija srpskog filma Split

Foto: Fejsbuk

- Ovi filmovi su skroz drugačiji, nego ona tri koja smo prikazali u martu. Govore o aktuelnim gradskim temama i životu u Beogradu, dok serija „Besa” prikazuje probleme koji su veoma prisutni na Balkanu kao što je mafija, kokain, šverc i ubistva. Gospodin Stoimenov nam je obezbedio da dobijemo filmove, a moram da se pohvalim kako smo ih dobili potpuno besplatno. Ponudu smo razmotrili sa našim kinom Mediteran u Splitu koje je oberučke prihvatilo i tako je revija otpočela. Prvi dan je bila dosta velika kiša koja je padala u dva navrata pa nam je malo osujetila jedna broj očekivanih gledalaca, međutim druga dva dana je vreme bilo stabilno pa možemo reći da smo imali dobru posetu i posle filmova su usledili aplauzi publike koja je na taj način iskazala zadovoljstvo kvalitetnim filmovima - zaključuje predsednik Veća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić.

Prikazivanju filmova su pored mnogobrojne publike prisustvovali i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Splitu kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Održavanje ove kulturne manifestacije je podržalo Srpsko narodno veće.