„Sraman plakat kojim se zastrašuje Srbe pred popis stanovništva“

Saborska zastupnica Dragana Jeckov održala konferenciju za medije u Rijeci na kojoj je osudila nedavno postavljene džambo plakate u ovom gradu.

džambo plakat rijeka

Ovih dana u Rijeci su se pojavili bilbordi sa natpisom „Popis stanovništva 2021“ i označenim rečima „Hrvat“, „Pravoslavac“ i „Hrvatska pravoslavna crkva“. Na taj način pozivaju se Srbi da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Hrvati pravoslavci pripadnici nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve.

Na bilbordima je stavljen i grb ove verske zajednice iz perioda Nezavisne države Hrvatske. U potpisu plakata stoji Udruženje Hrvatskh pravoslavnih branitelja koje je takođe nepostojeće jer u Hrvatskoj ne postoji udruženje koje je registrovano pod tim nazivom.

Povodom spornih plakata konferenciju za novinare u Rijeci je danas održala saborska zastupnica i potpredsednica Srpskog narodnog veća Dragana Jeckov. Ona je tom prilikom rekla kako je reč o sramnom plakatu koji za cilj ima zastrašivanje i pritisak na pridanike srpske zajednicu u svetlu nadolazećeg popisa stanovništva.

– Ovo je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osetljivu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tipičan pokušaj asimilacije od strane marginalnih, ali grupa koje imaju maligne temlje. Naime, ideja da svi Srbi budu Hrvati pa makar i pravoslavni nije originalna i nije nova. Ta ideja je postojala za vreme Nezavisne državne Hrvatske kada je jedino i postojala i delovala Hrvatska pravoslavna crkva – rekla je Dragana Jeckov danas u Rijeci.

– Sve nam ovo dolazi pred popis stanovništva, a većina manjinskih prava određena je brojem. S tim u vezi jasno je da postoje oni koji žele da Srba u Hrvatskoj bude što manje i da pripadnika Srpskoj pravoslavnoj crkvi takođe bude što manje. Nadam se da niko neće nasesti na provokaciju ili pristati na pritisak ovih marginalnih grupacija. Mi ćemo našu kampanju, koja se tiče nadolazećeg popisa stanovništva, bazirati na slobodi izjašnjavanja. Sve Srbe pozivamo da se izjasne bez straha, a da svaku vrstu pritiska prijave nadležnim institucijama – dodala je Jeckov.

Ona je rekla i da je sigurna da će u narednim danima biti postavljeno još ovakvih džambo plakata i to u mestima gde ima značajan broj Srba. Osim Dragane Jeckov, na konferenciji je govorio  i predsednik riječkog ogranka SDSS-a Milan Opačić.