Srbi iz Amerike sakupili 15 hiljada dolara za hram u Petrinji

U Čikagu je u subotu 8. decembra 2018. godine održano donatorsko veče za izgradnju srpskog hrama Svetog Spiridona čudotvorca u Petrinji na Baniji.

Srbi Hr 12.12.2018.
Čikago Srbi iz Amerike sakupili 15 hiljada dolara za hram u Petrinji

Akciju prikupljanja pomoći za izgradnju hrama u Petrinji pokrenulo je Udruženje krajiških Srba "Prelo" iz Čikaga. Donatorsko veče samo je jedna u nizu akcija na kojoj je prikupljeno 15 hiljada dolara. Prikupljanje pomoći će se u Americi sprovoditi do kraja decembra.

Okupljenim gostima na donatorskoj večeri se telefonom iz Petrinje zahvalio mesni paroh Saša Umićević.

- Najiskrenije se zahvaljujemo organizatorima ovog divnog okupljanja, učesnicima u programu i priložnicima. Svi zajedno se radujemo gledajući kako naša svetinja vaskrsava - istakao je on.

Iguman Manastira Nova Gračanica pored Čikaga Serafim Baltić i sam poreklom sa Banije istakao je da velika udaljenost nije prepreka da se podrži obnova još jedne srpske svetinje u Hrvatskoj.  Sveštenik hrama Svetog Jovana Krstitelja u Čikagu Savo Bosanac takođe se obratio okupljenima prilikom održavanja donatorske večere.

-Daleko ste od svojih hramova koje su gradili vaši preci. Radujem se što ne zaboravljate svoje poreklo i što se setite svojih svetinja koje ste izgubili - poručio je sveštenik.

U ime organizatora predsednik Udruženja krajiških Srba Prelo iz Čikaga Ljubinko Špegar pozvao je sve ljude dobre volje da svojim novčanim prilozima pomognu gradnju ove crkve.

Student druge godine bogoslovskog fakulteta u Čikagu Saša Lončina prisutne je upoznao sa obnovom desetak srpskih hramova i manastira na Kordunu i Baniji.

Srpski hram Svetog Spridona čudotvorca u Petrinji iz 1785. godine ustaše su srušile 1941. godine. Obnovljeni hram iz 1976. godine miniran je 1991. godine. I ponovna obnova 1994. godine zasmetala je hrvatskim vlastima koje su je odlukom gradskog veća u Petrinji 1997. godine porušile bagerima.

Dozvolu za obnovu četvrtog po redu srpskog hrama u Petrinji, na temeljima prethodnog, vlasti u Hrvatskoj izdale su u septembru ove godine - posle 27 godina čekanja. Očekuje se da će biti obnovljen prilozima vernika iz celog sveta.

Manifestacije slične ovoj u Čikagu najavili su Banijci i njihovi prijatelji u Kanadi i drugim državama u kojima živi brojna zajednica iseljenika sa Banije.

Tekst i foto iz Amerike: Svetozar Dančuo