Srbi iz Baranje u manastiru Rakovica i na grobu patrijarha Pavla

Članovi i prijatelji Veća srpske nacionalne manjine opštine Popovac prošlog vikenda posetili manastir Rakovica, a nakon toga i Beograd.

Srbi Hr 28.06.2019.
Popovac

Veće srpske nacionalne manjine u opštini Popovac na severu Baranje je i ove godine za svoje članove, ali i druge zainteresovane meštane organizovalo pokloničko putovanje u manastire i kulturne znamenitosti iz srpske istorije.

Kao i svake godine, zainteresovanost za ovu ovakvu vrstu druženja bila je velika pa je na put krenulo 53 meštana Kneževa, Popovca i Branjine. Put u Republiku Srbiju organizovan je 22. juna, a prva i najemotivnija destinacija bio je manastir Rakovica koji je svojom lepotom oduševio posetioce iz Baranje. Posebna počast iskazana je na grobu patrijarha Pavla prema kome naš narod, pa tako i pristigli gosti iz Baranje, gaji veliko poštovanje i ljubav.

U nastavku puta, poklonici su posetili i Beograd gde su obišli hram Svetog Save na Vračaru kao i Sabornu crkvu, dok su ostatak dana proveli uz druženje na Kalemegdanu.

- Iako je bio vruć letnji dan, ništa nije moglo sprečiti dobru atmosferu jer smo svi bili vođeni željom da sa sobom ponesemo blagoslov i lepo sećanje iz naših drevnih svetinja. Ovaj jednodnevni izlet pomogao je našim meštanima da bar jedan dan zaborave na svoje brige i probleme uživajući u društvu svojih komšija i prijatelja – kaže predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Popovac Zoran Milošević.

Organizatori su najavili još jedno pokloničko putovanje u septembru, a za taj put planira se poseta manastirima Fruške Gore.