Srbi u Americi i Kanadi odali počast stradalima u „Oluji“

U svim hramovima srpske pravoslavne crkve u Americi i Kanadi u nedelju je služen parastos za srpske žrtve u ratovima sa kraja 20. veka.

Parastos u Čikagu
Parastos u hramu Hristovog vaskrsenja u Čikagu

U Čikagu, gde živi najbrojnija srpska zajednica u Americi, komemoracije su organizovala udruženja koja okupljaju krajiške Srbe. Udruženje krajiških Srba „Prelo“ je prikazalo izložbu sa crnom statistikom stradanja Srba u Hrvatskoj, dok su „deca  iz kolone“ govorila svoja sećanja na egzodus i strahove koje i danas nose. Sabor krajiških Srba je prikazao dokumentarni film o hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“.

U Nijagari u Kanadi parastos i komemoraciju je organizovalo Srpsko društvo „Kordun“. Kako je istakao potpredsednik tog društva Ilija Janjanin svaki početak avgusta su dani tuge i sećanja kada je čitav jedan narod proteran, a oni što su ostali bili su meta stravičnih zločina.

-Više od pola miliona Srba više se ne nalazi u svojim kućama i na svojoj zemlji. Nažalost mnogi su ubijeni. Egzodus Srba iz Hrvatske je drastičan primer etničkog čišćenja u 20. veku koji se u svetu prećutkuje – istakao je generalni konzul Republike Srbije u Torantu Vasilije Petković.

U Vindzoru je Srpsko društvo „Sava Mrkalj“ parastos i komemoraciju organizovalo u parohiji Svete Petke.

Tekst i foto: Svetozar Dančuo