Srpska opera ponovo u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji

U zgradi Državnog arhiva u Rijeci, nekadašnjeg dvorca austrijskog nadvojvode Jozefa Karla Ludviga Habsburga, 7. novembra održan je koncert Muzičko operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda „Mladi u operi“ i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Operska diva“, autora Nebojše Bradića.

Srpska opera
Foto: Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci

Na koncertu su nastupili student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, sopran Sara Ristić i student Fakulteta umetnosti u Nišu, pijanistkinja Ivana Babović, a izvedene su kompozicije i arije iz opera najpoznatijih srpskih, hrvatskih, italijanskih i mađarskih kompozitora Stanislava Biničkog, Petra Konjovića, Jakova Gotovca, Đakoma Pučinija i Imreta Kalmana.

Dan kasnije koncert i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“, održani su u Zajednici Talijana Pula. Potom su isti koncert i projekcija filma održani i u Domu kulture u Gomirju.

U obraćanju na programima u Rijeci, Puli i Gomirju, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović govorio je o značaju obeležavanja jubileja Narodnog pozorišta u Beogradu, počecima pozorište kulture u Republici Srbiji i potrebi tadašnjih građana Beograda za kulturnim događajima. Generalni konzul posebno se zahvalio umetnicima iz Srbije što su prihvatili predlog generalnog konzulata da gostuju u sredinama gde žive Srbi.

Srpska opera
Foto: Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci

Ovim programima prisustvovale su brojne ličnosti društveno-političkog života u ovim sredinama, ali i predstavnici srpskog naroda na ovom prostoru kao i nekoliko desetina građana. Projekat „Iza kulisa Narodnog pozorišta“ realizuje se sredstvima sa konkursa za sufinansiranje projekata Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Stanovnici Rijeke i okoline imali su priliku i tokom septembra da uživaju u operskim koncertima u organizaciji tamošnjeg Generalnog konzulata Republike Srbije.