Srpski predstavnici izrazili nezadovoljstvo zbog registracije škola

Predstavnici srpske zajednice sa istoka Hrvatske se sastali sa županom Vukovarsko-sremske županije Božom Galićem.

Srbi Hr 10.12.2020.
Sastanak sa Galićem Božo Galić

Župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić primio je devetog decembra delegaciju predstavnika srpske zajednice koju su činili zamenik župana Đorđe Ćurčić, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić i predsednik županijske organizacije SDSS-a i načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov. Budući da se bliži kraj 2020. godine, bila je ovo prilika da se analizira učinjeno tokom ove godine, ali i da se naprave dogovori o pomoći srpskoj zajednici u godini koja je pred nama.

Dosadašnja saradnja je ocenjena kao korektna budući da nije izostala dogovorena pomoć županije opštinama u kojima srpska zajednica čini većinu i nosi vlast vezano za infrastrukturne projekte, a županija je ispoštovala dogovor i oko pomoći u radu Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije kao i većeg broja udruženja koja okupljaju pripadnike srpskog naroda na području županije. Dogovoreno je da će se ovakva praksa nastaviti i tokom 2021. godine te će se pokušati i povećati u skladu sa mogućnostima.

Srpski predstavnici izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da do danas nije izvršen prenos osnivačkih prava za osnovne škole sa županije na tri opštine sa srpskom većinom koja su ovo pravo, koristeći zakonodavni okvir, zatražile još pre skoro pet godina. Takođe, izraženo je nezadovoljstvo što statuti škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nisu usvojeni od strane županijske skupštine. U tom smislu dogovoren je skorašnji sastanak sa županom i njegovim saradnicima kako bi se pronašlo rešenje i ovaj posao priveo kraju.

Dogovoreno je da će se međusobni sastanci intenzivirati i upriličiti svaki put kada bude potrebno razgovarati o rešavanju određenih pitanja važnih za pripadnike srpskog naroda koji živi na području Vukovarsko-sremske županije. Na kraju je zajednički konstatovano da se samo međusobnim povezivanjem i zalaganjem svih izabranih predstavnika većinskog i manjinskog naroda mogu napraviti iskoraci u stvaranju boljih životnih uslova za sve ljude koji žive na istoku Republike Hrvatske u kom pravcu svi moraju delovati i zajednički raditi.