Stipendije za srpsku decu u regionu

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala je konkurs za stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Vaska Radulović 22.03.2022.
Stipendije za srpsku decu u regionu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, izradilo je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice koji žive u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Albaniji i Mađarskoj.

U bogosloviji Sveta Tri Jerarha pri manastiru Krka projekat su, učenicima srednjih škola i njihovim roditeljima koji žive na području severne Dalmacije, predstavili narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Sanja Lakić i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Bojan Tubić.

- Mi već nekoliko godina unazad radimo kampove za srpsku decu u Beogradu, podržali smo osnivanje škola na Srpskom jeziku tamo gde deca nemaju mogućnost da u redovnim školama uče svoj maternji jezik. U narednom periodu planiramo i manju decu iz Knina da dovedemo u Beograd, a zatim i niz drugih aktivnosti kojima ćemo našoj deci približiti ono što je sastavni deo identiteta i kulture naroda kojem pripadaju. Sve to je naš zadatak i cilj, a ovaj program kojim ćemo im omogućiti i olakšati nastavak školovanja u Srbiji svakako je nešto što će im pružiti bezbroj mogućnosti u napredovanju – istakla je Lakić.

Projekat predstavlja put za jačanje dobrosusedskih odnosa

Republika Srbija pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji i pripadnike srpske nacionalne zajednice u regionu prepoznaje kao značajne nosioce dobrih međunacionalnih odnosa i uzajamnog razumevanja, tolerancije i uvažavanja. Kako se navodi u opisu, ovaj Projekat predstavlja put za jačanje dobrosusedskih odnosa, brigu o pripadnicima srpske zajednice i širenje evropskih vrednosti u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Stipendiranje mladih pripadnika srpske nacionalne zajednice u regionu unaprediće njihovo obrazovanja, što je jedan od važnih preduslova za podizanje kvaliteta života u zemljama u kojima žive. U tom cilju Republika Srbija će kroz Projekat u školskoj 2021/2022. godini ponuditi  80 stipendija.

- Naša želja je da dođete studirati u Srbiju, da vam omogućimo što bolje uslove za to i da vam, koliko je to u okviru naših mogućnosti, olakšamo taj proces studiranja, ali isto tako i da se, po okončanju studija, dobar deo vas vrati ovde i da stečeno znanje prenesete, iskoristite u okviru svoje zajednice i nastavite graditi dobrosusedske odnose u svojim sredinama. Vaš je izbor da li želite svoje školovanje da nastavite na nekom od naših Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu, a na nama je da vam ponudimo stipendije, omogućimo smeštaj u studentskim domovima i pomoć oko edukacije koja će vam možda biti neophodna u samom početku, a vezana je za maternji jezik. Sam program je prvenstveno namenjen maturantima, ali mogućnost apliciranja za isti imaju i oni koji su, u međuvremenu, već započeli svoje školovanje u Srbiji – pojasnio je Tubić, upoznavši decu i roditelje sa pojedinostima koje stipendija obuhvata, ali i svim uslovima pri konkurisanju za dodelu iste.

Sanja Lakić i Bojan Tubić

Stipendija u okviru Projekta obuhvata besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika (intenzivan kurs srpskog jezika nakon dolaska u Republiku Srbiju), besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim ili doktorskim studijama, stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno, besplatnu uslugu smeštaja i ishrane u ustanovama studentskog standarda, dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu sa propisima i međunarodnim sporazumima, besplatnu boravišnu vizu, besplatno priznavanje srednjoškolskih diploma i besplatno priznavanje visokoškolskih diploma.
Sve su to razlozi koji su sa odobravanjem i podrškom dočekani kako od strane đaka, tako i od strane njihovih roditelja kojima mogućnosti i pomoć za nastavak školovanja dece, predstavljaju veliku olakšicu.

- Stipendije za Srbe u regionu, od strane Republike Srbije, postoje već jedanaest godina, ali mi u Dalmaciji za njih gotovo da uopšte nismo znali, ili smo o tome bili slabo informisani. Zahvaljujući dobroj saradnji koju smo poslednjih godina uspostavili sa narodnom poslanicom Lakić, a sada i sa Ministarstvom prosvete, uspeli smo u nameri da ih dovedemo ovde i da svi zajedno predstavimo i promovišemo deci i roditeljima mogućnosti koje im se nude u matičnoj državi. To je velika prilika da našu decu pošaljemo na školovanje na priznate fakultete u Srbiji, i da nam se potom vrate kao školovani stručnjaci, osposobljeni kadrovi koji će dati doprinos svojoj zajednici na svim poljima. Na ovaj način Republika Srbija će nam pomoći oko uslova njihovog školovanja i boravka tamo, a na nama ovde, na našim institucijama i političkim strukturama je obaveza da im probamo omogućiti povratak i priliku za posao nakon stečenih diploma. Mislim da bi nam svima to trebao biti zajednički cilj, pa samim tim i izazov koji nam predstoji – kaže predsednica udruženja „Žene kosovske doline“ i jedna od posrednica za promociju projekta Radmila Berić.

Stipendije obradovale maturante

Novim mogućnostima, prilici da svoje obrazovanje steknu na visokorangiranim fakultetima i u gradovima koje do sada nisu imali priliku često ni posetiti, raduju se i maturanti završnih godina srednjih škola u Hrvatskoj. Neki od njih više nemaju dilemu gde i šta dalje, bar kada je školovanje u pitanju.

- Ovo vidim kako primamljivu ponudu i jedinstvenu priliku koja se ne nudi svima. Srećan sam što ću, baš kao i moji prijatelji, imati mogućnost da ostvarim stipendiju, da odem da studiram u neki grad koji će mi pružiti neuporedivo više mogućnosti za napredovanje, ali i da sam oslobođen brige oko toga da li će moji roditelji to moći finansijski da iznesu. Moja želja je da studiram mehatroniku u Novom Sadu, jer je to nastavak puta koji sam kroz četiri godine Srednje škole započeo u školi u Moravicama – zadovoljno ističe učenik četvrtog razreda Železničko-tehničke škole Miloš Berić.

Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u realizaciji Projekta učestvuju i Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja u skladu sa zakonom, kao i Univerziteti Republike Srbije, druge institucije prema potrebama studenata i Savet za odnose sa Srbima u regionu. Rok za slanje prijavnih formulara sa pratećom dokumentacijom diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije je maj 2022. godine, a svi detalji vezano za projekat nalaze se na službenim stranicama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.