Susret Srba iz Bjelovara i Gorskog kotara

Veće srpske nacionalne manjine grada Bjelovara organizovalo je 16. marta izlet u Moravice i Gomirje gde su se upoznali sa tradicijom i kulturom lokalnog stanovništva.

Dušan Velimirović 18.03.2024.

Srbi žive u različitim delovima Hrvatske, a članovi Veća srpske nacionalne manjine iz Bjelovara odlučili su da poklone svojim meštanima izlet u Gorski kotar. Na ovaj način su Bjelovarčani imali priliku da upoznaju svoje sunarodnike iz Gomirja i Moravica.

- Prošla su samo dva meseca od kako je na organizovanom putu za Zagreb neko rekao: „Ljudi, ajmo u Gomirje i Moravice, tamo nismo nikada bili“. U dogovoru sa Milanom Vukelićem i uz sredstva Grada Bjelovara, organizovali smo izlet za sve naše putnike - priča potpredsednica VSNM grada Bjelovara Danka Jarić.

Domaćini su goste upoznali sa građevinama koje krase ovaj kraj, ali i bogatom prirodom.

- Dolaskom u Gomirje, posetili smo najzapadniji pravoslavni manastir u Evropi u čijem je sklopu crkva Svetog Jovana Preteče gde nas je dočekao monah Sava te nas upoznao s bogatom istorijom manastira.  Srdačnu dobrodošlicu nam je poželela i bivša zamenica gradonačelnika Vrbovskog te potpredsednica VSNM-a grada Vrbovskog Anđelka Mamula. Zaputili smo se prema Staroj Sušici i uživali u Centru za velike zveri, učili o vukovima, medvedima i risu te ostaloj bogatoj flori i fauni goranskog kraja. Poučno i zanimljivo za sve generacije - ističe naša sagovornica.

Železnica je decenijama ponos Moravica pa su domaćini predstavili muzejski  postav koji je gostima poslužio da se upoznaju sa bogatom istorijom ovoga kraja.

- Razgledali smo školsku železničku zbirku, sa setom gledali na železničke karte i uniforme strojovođa koje su nas vratile u neka prošla vremena. Moravice još uvek imaju srednju železničku školu. Kako je rekao zamenik gradonačelnika Vrbovskog Đorđe Busić: „Moravice su živele za železnicu i od železnice“. Posetu smo nastavili u Dokmanovićima gde su nas domaćini dočekali finom rakijom, predavanjem o istoriji Moravica, a nakon toga nas odveli u razgledanje crkve Svetog Georgija. Impresionirani lepotom crkve, blagošću protojereja-stavrofora Jelenka te izvrsnim primerom očuvanja normalnog života između Hrvata i Srba u kojemu nije bilo zle krvi, krenuli smo dalje do Kamačnika kojeg nazivaju „Sutjeskom punom divlje romantike“. Tu su se najhrabriji i okupali - kaže Danka Jarić.

Goste je najviše oduševio dolazak u planinarski dom u Vujnoviće gde su ih dočekali večerom i muzikom. Tu je nastavljeno druženje domaćina iz Gorskog kotara i gostiju iz severa Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.