Sve veći odaziv takmičara na sportskim igrama u Borovu

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine i ove godine je bilo domaćin manifestacije Dani zavičaja, folklora i običaja.

Maja Milanović 20.06.2023.
Igre Ozren

Na sportskim terenima Ozren u Borovu u nedelju 18. juna okupio se rekordan broj učesnika i publike koji su došli da podrže 13. po redu sportske susrete u narodnim sportovima.

- Vreme nas je poslužilo i posebno mi je drago da je ova manifestacija zaživela baš onako kako smo zamislili. Ove godine posebno želim da napomenem da su većina učesnika u igrama bila deca, a to nam i jeste cilj, da okupimo mlade i da sve ovo u budućnosti ima ko i da nasledi - rekao je ispred organizatora predsednik Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine Rajko Lukić.

Po rečima organizatora bilo je ukupno 220 takmičara, od kojih je bilo 140 dece koja su se takmičila u disciplinama kao što su balota, bacanje kamena sa ramena, navlačenje štapa, navlačenje konopa, fudbal, skok u dalj s mesta, nošenje jaja u kašiki za žene i decu, kao i dečije skakanje u vreći. Pored domaćih takmičara, manifestaciju su došli da podrže i prijatelji ovog udruženja iz Republike Srpske i Republike Srbije.

- Pobednici smo turnira u malom fudbalu, ali naši predstavnici osvojili su i još neke nagrade u skoku u dalj i bacanju kamena sa ramena. Sa veteranima borovske Sloge imamo saradnju već desetak godina tako da su nas oni povezali sa današnjim domaćinima. Drugu godinu smo ovde učesnici, a nadam se da se i sledeće godine vidimo na istom mestu – kaže Mile Kupreščanin koji je sa selekcijom veterana fudbalskog kluba Srbobran bio učesnik ovog događaja.

ozren igre tekst

Foto: Radio Borovo

Nakon takmičarskog dela usledio je kulturno-umetnički program, u kojem su se, pored domaćina i organizatora, folklorne sekcije ZUSOP-a i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbora Borovo, odnosno Dečijeg pevačkog hora Sanjalice i Muške pevačke grupe Naši koreni, posetiocima predstavili i gosti iz kulturno-umetničkog društva Srem iz Markušice i po prvi put Kulturno-umetničko društvo Dušan Stanković iz Čečave u Opštini Teslić.

- Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine je već dva puta bilo kod nas u gostima, tako da im mi sa zadovoljstvom uzvraćamo posetu. Prvi put smo u Borovu i utisci su nam odlični. Osećamo se kao kod svoje kuće, igre i sam ambijent je stvarno kao kod nas. Mi smo takođe seosko društvo, mada je naše selo drugačije jer nismo u ravnici kao vi, ali određeni festivali i kod nas ovako izgledaju. Imamo različite grupe u našem udruženju, a danas ovde nastupamo sa veteranskim ansamblom i pripremili smo izvorne igre Čečavskog kraja, igre iz Pirotskog polja i igre iz okoline Pčinje – rekla je predsednica i koreograf kulturno-umetničkog društva Dušan Stanković iz Čečave Nataša Mastilović.

Ozren igre folklor

Posle kulturno-umetničkog programa upriličena je dodela pehara, diploma i zahvalnica, a manifestaciju je ispred generalnog pokrovitelja Opštine Borovo zatvorio načelnik Zoran Baćanović.

Uz predstavnike ZUSOP-a i Opštine Borovo u uručenju nagrada učestvovali su SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić i predsednik Regionalne organizacije SDSS-a Vukovarsko-sremske županije Dušan Jeckov.