Svečani Božićni program vukovarske Prosvjete

U formi duhovne akademije vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta tradicionalno, drugog dana najradosnijeg hrišćanskog praznika, održava svečani Božićni program.

Božićni program vukovarske Prosvjete naslovna

U Srpskom domu na Božićnom programu 8. januara učestvovali su najmlađi članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor, učenici vukovarske Gimnazije, polaznici muzičke škole Dragutin Tadijanović, vokalni solisti Živojin JergićMilisav Petković i Katarina Lukić, a besedu o značaju i važnosti ovoga praznika održao je Srđan Despotović, dok je omladina iz Pačetina po prvi put vukovarskoj publici prikazala običaj vertepa.

– Vertep se neguje u Pačetinu, ali i u drugim selima sa našeg područja, Tenje, Markušica, Bobota, Vera, uglavnom sva naša okolna mesta. Negde se ide po celom selu, negde samo u par ulica, ali kod nas u Pačetinu obilazimo celo selo. Glumi uvek par momaka koji su obučeni u careve i prikazuju narodni običaj kako su nekada mudraci i carevi došli da se poklone novorođenom Gospodu Isusu Hristosu. Taj običaj je baš lepo prihvaćen od strane meštana. Posle paljenja Badnjaka mislim da je ovo najzastupljeniji običaj koji se neguje kod nas. U obilazak sela krećemo posle večernje službe i paljenja Badnjaka do pred ponoć, onda idemo na jutarnju službu i na Božić oko podne krenemo u obilazak ostatka sela – kaže učesnik vertepa Slobodan Lukić.

Vukovarski pododbor SKD Prosvjeta ovim programom tradicionalno započinje novu kalendarsku godinu.

– Ove godine planiramo zadržati stare programe, ali neke ćemo malo i da promenimo, Skup audiofila u večeri vinila bio je isključivo posvećen rok muzici pa smo samim tim imali i manju posećenost ljudi. Ove godine smo odlučili da se prilagodimo i drugim ljubiteljima dobre muzike, tako da ćemo slušati ploče i imati uživo programe sa muzičarima sa ovog prostora. Već 12. januara nas očekuje veče vojvođanske tambure, u februaru pripremamo veče Tome Zdravkovića, dok u martu planiramo veče posvećeno Desimiru Mirkoviću, čoveku sa našeg područja koji nas je zadužio lepotom svoje izvedbe narodne muzike – zaključio je predsednik SKD Prosvjeta pododbor Vukovar Milenko Živković.