Total TV ukinuo programe RTS-a u Hrvatskoj: “RTS ubuduće samo na internetu”

Korisnici usluga satelitskog operatera Total TV Hrvatska bili su neugodno iznenađeni kada je ovaj operater 1. marta naprasno i bez najave ukinuo u Hrvatskoj program Radio-televizije Srbije (RTS 1, RTS2).

Slavko Bubalo 29.03.2018.
rts planeta total tv

Total TV Hrvatska je jedan od retkih operatera koji u svojim paketima nudi programe gotovo svih regionalnih TV kuća, najviše onih iz Srbije, ali i iz BiH i Makedonije. Činjenica je da je ukidanjem programa RTS-a pre svega srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj uskraćena dostupnost ovih kanala, koji, između ostalog, imaju bogat kulturni, naučni, informativni, ali i program posvećen Srbima van Srbije.

Na RTS-u se emituje i emisija Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koju proizvodi TV produkcija Zajedničkog veća opština koju prate naši sunarodnici u udaljenim krajevima Hrvatske, a koji su na taj način i za nju zakinuti.

U Totalu odbacuju političke konotacije

Svoju odluku da ukine programe RTS-a u Totalu pravdaju tvrdom kako je RTS podigao cene za svoje kanale bez najave i objašnjenja te da Totalna televizija d.o.o nije u mogućnosti da plati gotovo deset puta veću nadoknadu koju RTS traži za emitovanje kanala u Hrvatskoj. A na pitanje da li u njihovoj odluci možda ima i prikrivenih političkih razloga, budući da usluge Total TV koristi dosta Srba, posebno u ruralnim krajevima Hrvatske, iz ove firme oštro negiraju.

– Ako dođe do promene politike cena za Hrvatsku, Totalna televizija d.o.o će razmotriti vraćanje RTS-a u svoju ponudu. Kako bismo premostili neplanirani problem, uvrstili smo dva nova srpska kanala u sklopu proširenog paketa: Pink i Pink 3 info – objasnili su u izjavi za zagrebački Večernji list.

Na zahtev brojnih korisnika Totalovih usluga predsednik Odbora za medije Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Kolar, koji je i sam korisnik usluga Total TV, obratio se ovom operateru i zatražio od njih objašnjenje za postupak za koji smatra da je izuzetno nekorektan. Od njih je dobio isto objašnjenje koje je objavio i Večernji list

- Kako sam jedan od saradnika Medijskog javnog servisa Srbije kontaktirao sam kolege iz RTS-a. U razgovoru sa glavnim urednikom digitalnih programa došao sam do saznanja da nas Total TV obmanjuje i da je neiskren prema svojim korisnicima. SBB mreža ima dug prema RTS-u i nije produžila ugovor koji im je bio na raspolaganju od strane RTS-a još prošle godine. Tako da je jasno da su nas obmanuli. To nije korektan i pošten način na koji opravdavaju svoj postupak. Čak šta više mislim da je to sramota. Poštenije od njih bi bilo da su korisnicima svojih usluga na raspolaganje dali novi ugovor i da su ih na vreme obavestili da više neće biti tih programa pa da oni sami odluče hoće li ih dalje koristiti. To što su umesto RTS-ovih programa u ponudu ubacili Pink i Pink 3 info ne može ni na koji način da umanji štetu koju su nam ovim postupkom naneli – tvrdi Kolar.

Pokrenuta platforma RTS planeta

Da li će se problem nastao sa Total TV-om rešiti to za sada niko ne zna. RTS ipak nije sedeo skrštenih ruku pa je pokrenuo platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca.

Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet, bivšeg Satelitskog programa RTS-a prevashodno namenjenog dijaspori i programa Radio Beograda.

Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih (RTS1, RTS2, RTS3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac) i 4 radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa 72 sata i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad (26 gradova širom Srbije).

Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS-a. Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na web strani rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Fejsbuka.

Tagovi