Tradicija kao deo savremenog života

U okviru kulturno – umetničkog društva „Sloga“ iz Vukovara već desetak godina aktivna je etno sekcija koja okuplja žene različite starosne dobi.

Srđan Sekulić 19.02.2020.
etno sekcija kud sloga vukovar

Do osnivanja sekcije došlo je spontano kada su se žene koje su čekale svoju decu da završe sa probama folklora, odlučile da to vreme iskoriste, i za početak da nošnju koja je bila u fundusu Kulturno – umetničkog društva „Sloga“, a koja je bila devastirana i oštećena, poprave i osveže ili da naprave novu.

- Shvatila sam da ako mi sami nešto ne pokrenemo da će to jednostavno sve, pre ili kasnije, nestati sa ovih prostora i da će se izgubiti. Meni bi to bilo jako žao i smatram da ako mi sami ne budemo održavali našu tradiciju da niko drugi to umesto nas neće učiniti – napomenula je voditeljka ove sekcije Svetlana Antić.

S vremenom delatnost unutar sekcije se proširivala, a dolazile su i nove članice. Danas se etno sekcija bavi vezenjem i izradom narodnih nošnji, pustovanjem koje predstavlja jedan od oblika obrade vune, zatim izradom različitih upotrebnih predmeta kao i dekupaž tehnikom, ali i pripremanjem tradicionalnih jela.

- Želja nam je da sa svojim radovima ove godine obeležimo i stogodišnjicu našeg kulturno – umetničkog društva. Trudimo se da očuvamo i da ne prekinemo tu tradiciju, a u saradnji sa Vladom Vojvodine pisali smo jedan projekat želeći da obnovimo nošnje za našu najmlađu grupu gde imamo i najviše članova. Putem tog projekta izradili smo jeleke za njih kao i košuljice, a vezemo i suknjice i na koncertu povodom pomenutog jubileja tu nošnju ćemo i prezentovati – istakla je Antić.

Izloženi radovi

Sekcija broji desetak žena, a u njoj je aktivan i jedan momak tako da je poziv da im se pridruže otvoren i za muškarce. Svoje radove predstavili su i u matičnoj državi gde su bili izuzetno zapaženi.

- Imamo saradnju sa Ento mrežom iz Beograda i učestvujemo na takmičenju tri godine unazad koje nosi naziv „Sto žena sto minijatura“. Mogu da kažem da smo bili prilično uspešni s obzirom da su radovi članova etno sekcije iz Vukovara bili primećeni i neki od radova su samim tim bili prikazani na izložbi u Skupštini Republike Srbije. Zbog toga smo jako ponosni i dobili smo jednu specijalnu nagradu koju je dobio naš član iz etno sekcije, Uroš Antić, koji je kao najmlađi član i učesnik tog takmičenja bio je posebno nagrađen. Takođe, od prošle godine mogu da istaknem i radove gospođe Biljane Krstić koja je imala dva rada koja su bila izložena, zatim neke od mojih radova, pa radovi gospođe Kristine Kovačević. Želim da napomenem i jedan vez koji želimo da otrgnemo od zaborava, to je tzv. Dunavski vez koji je obeležje upravo ovih krajeva, odnosno nas Srba prečana. Takve stvari su nešto što nas i motiviše da se sastajemo ovde, da se družimo i da pomognemo opstanku našeg naroda na ovim prostorima – navodi Svetlana Antić.

etno sekcija kud sloga vukovar

Prošle godine ova grupa organizovala je i radionicu sa decom koja su povodom Međunarodnog dana žena izrađivala poklone za svoje majke, a u izradi su im pomagale upravo članice etno sekcije.

- U etno sekciju sam se priključila iz ljubavi prema ručnom radu i želji da se pomogne kulturno-umetničkom društvu „Sloga“ i našoj deci pre svega. Kada sam pre devet godina dovela svoje dete ovde da igra, nošnje su bile u jako lošem stanju i trebao je neko ko će to malo pokrpiti, sašiti ili nešto novo da napravi. Ovde pre svega šijem, a naučila sam i da vezem kao i tehniku pustovanja vune. Takođe, radila sam i dekupaž na našem nameštaju koji smo restaurisali jer je bio u dosta lošem stanju i sad je on naš ponos – istakla je jedna od članica Slogine etno sekcije Kristina Kovačević.

Članice etno sekcije u svom prostoru okupljaju se uglavnom sredom, a po potrebi to čine i više puta nedeljno. Njihovi radovi, ali i trud, dokaz su da tradicija može i treba da postane deo života savremenog čoveka.