Treća velika zlatna medalja za borovski vrtić

Dečji vrtić Zlatokosa iz Borova i ove godine je nagrađen velikom zlatnom medaljom na 14. međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi" u Novom Sadu.

Slavko Bubalo 13.03.2019.
Dečji vrtić Zlatokosa borovo međunarodni sajam obrazovanja putokazi novi sad

Da je rad u Dečjem vrtiću "Zlatokosa" iz Borova stručan i kvalitetan dokaz je i treća Velika zlatna medalja kojom je ova obrazovna institucija nagrađena na 14. međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi" u Novom Sadu. Sajam obrazovanja održan je od sedmog do devetog marta, a na njemu je, kao i svake godine, izvršeno ocenjivanje kvaliteta vaspitno-obrazovnih ustanova i to od predškolskih pa sve do fakultetskih.

- Pomenula bih da, pored ovih velikih zlatnih medalja, organizatori sajma dodeljuju i male i srebrne medalje, a takođe i šampionske pehare. Iskreno se nadam da ćemo u dogledno vreme osvojiti i jedan šampionski pehar. Ove dosadašnje tri velike zlatne medalje su nam pravi podstrek da još bolje i vrednije radimo - ponosna na uspehe vrtića kaže njegova direktorka Radmila Latas.

Da je nagrada zaista vredna potvrđuje i velika masovnost jer na ovom Međunarodnom sajmu učestvuju ustanove iz Republike Srbije i celog regiona, a i kriteriji ocenjivanja su veoma strogi. Komisija za ocenjivanje kvaliteta obrazovnih ustanova dodeljivala je bodove za lokaciju, uređenje, opremu i okruženje samog objekta. Ocenjivana je i povezanost sa drugim sistemima - privrednim, kulturnim, javnim službama i slično. Ocenjivan je i način na koji se vrtići promovišu i predstavljaju, zatim humanitarne i sportske aktivnosti, te doprinos koji ustanove daju zaštiti životne sredine.

Ove godine obeležavaju dvadesetogodišnjicu rada

Vrtić ove godine obeležava dvadesetu godišnjicu rada iako njegovi počeci sežu još u 1992. godinu kada je on bio vezan za borovsku Osnovnu školu. Nakon mirne reintegracije u skladu sa zakonom osnovana je posebna ustanova.

- Zvaničnu proslavu ovog jubileja planiramo za jedanaesti mesec jer tada obeležavamo datum kada je vrtić registrovan, ali smo razmišljali da u stvari celu ovu godinu posvetimo tom jubileju koji nije mali. Kroz naš vrtić prošlo je mnogo mališana što nas jako raduje. Prema našoj evidenciji to je oko 800 dece od zvaničnog osnivanja, a pre toga nemamo podatke što znači da ih je bilo još i više. Za jedno malo mesto kakvo je Borovo to je lepa brojka i mislim da je ova velika zlatna medalja dobar početak te proslave. Planiramo razne izložbe, sportske aktivnosti i jednu veliku svečanu akademiju. Ideja nam ne nedostaje - ističe Radmila Latas.

Dečji vrtić Zlatokosa Borovo

U toku je i energetska obnova objekta vrtića i radovi su pri samom kraju. I samu tu obnovu zaposleni u vrtiću doživljavaju kao svojevrsnu nagradu za predan dvadesetogodišnji rad i novi početak ove ustanove. Otkako je otvoren na vrtiću nisu vršene nikakve popravke niti nekakva obnova i već je sve bilo prilično dotrajalo tako da je ova obnova zaista došla u pravo vreme.

- Projekat je prošao zahvaljujući saradnji sa opštinom i Ministarstvom za demografiju i vredan je preko dva miliona kuna. Milion i četristo hiljada je od ministarstva, a milion od opštine Borovo i tim sredstvima obnovljeno je mnogo toga. Promenjena je kompletna stolarija, podovi, ugrađena led rasveta, sve je okrečeno, urađena je nova fasada, izolacija i grejanje na pelet, a ono što decu najviše raduje je uređenje dvorišta. Sve igračke su nove i oko njih je postavljena nova zaštitna gumena podloga što poboljšava bezbednost dece i omogućava im bezbrižno igranje - napominje direktorka Latas.

Sve navedeno predstavlja priznanje za sve zaposlene vrtića i to je rezultat dobre saradnje i zalaganja između zaposlenih i roditelja, opštine Borovo kao osnivača, članova Upravnog veća, a ponajviše dece zbog kojih, ističu u vrtiću "Zlatokosa", on i postoji.