U Borovu igrala predstava koja čuva sećanje na heroinu Milunku Savić

Povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata Veće srpske nacionalne manjine u opštini Borovo organizovalo je gostovanje beogradske glumice Vesne Stanković koja je u borovskom Domu kulture izvela monodramu „Milunka“.

Nikola Milojević 22.10.2018.
Predstava Milunka u Borovu Milunka Savić

Predstava „Milunka“ je priča o srpskoj heroini Milunki Savić, ženi sa najviše vojnih odlikovanja u istoriji. Vesna Stanković je glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a „Milunka“ je njena autorska predstava za koju je napisala tekst i koja je nastala u produkciji Teatra Balkan Novi Pokret. Ova predstava postavljena je povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i za ove četiri godine igrana je više od 160 puta. Borovska publika imala je priliku da je pogleda 19. oktobra.

- Sa ovom predstavom sam obišla nekoliko kontinenata i mislim da ću je igrati do kraja života. Ova predstava je rađena na osnovu dokumenata i iskaza savremenika Milunke Savić. Pokušala sam da u replike stavim njene prave reči na osnovu priča koje su mi pričali njeni unuci, praunuci, snaje i svi oni koji su je poznavali dok je bila živa. To je jedna lekcija o životu, rodoljublju i o čovekoljublju – kaže o predstavi glumica Vesna Stanković.

Sama othranila 37 dece

Milunka Savić rođena je u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje 1892. godine, a umrla u Beogradu 1973. godine. Učestvovala je kao dobrovoljka u oba Balkanska rata pod muškim imenom, a kao žena dobrovoljac prijavila se i u Prvi svetski rat gde se posebno istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Do danas je ostala žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja (ukupno 12 medalja za hrabrost), među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“. Bez obzira na hrabrost i patriotizam koji je tokom ratova pokazala, Milunka Savić je nakon demobilizacije živela izuzetno teško radeći kao čistačica.

- Milunka Savić je rodila jednu ćerku, usvojila još tri, a ukupno je othranila 37 dece bez pomoći države i od svoje plate čistačice. Ona je ponosno nosila tu metlu, kao što je i u ratu ponosno nosila pušku. Smatrala je da Srbe i Srbiju može spasiti samo znanje i obrazovanje. Moja je misija da se ovakve ličnosti ne zaboravljaju. Zbog zaboravljanja skloni smo da mnoge stvari ponavljamo. Samo ako budemo svesni ko smo, šta smo i šta imamo, imamo šansu da u budućnosti ne napravimo iste greške – ističe Vesna Stanković.

Predstava u Borovu imala je i humanitarni karakter

Priča o Milunki Savić ispričana kroz monodramu zainteresovala je i mnoge meštane Borova i okolnih mesta da dođu da pogledaju predstavu pa je tako sala Doma kulutre koja broji 144 mesta bila do kraja ispunjena. Veće srpske nacionalne manjine u opštini Borovo je organizovalo predstavu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

- Napisali smo jedan projekat povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata u kojem smo hteli da stavimo akcenat na mir koji nam je svima potreban. Ova predstava je prvi deo projekta, a drugi deo biće uskoro kada ćemo organizovati jednodnevni istorijski kviz znanja za učenike osnovnih škola u Borovu i Trpinji. Na taj način deca će produbiti svoja saznanja o Prvom svetskom ratu i velikoj pobedi srpske vojske – kaže predsednik VSNM Borovo Dušan Latas.

Predstava „Milunka“ imala je u Borovu i svoj humanitarni karakter. Sav prikupljeni prihod od prodanih ulaznica ići će u svrhu lečenja mladog meštanina Đorđa Drobića koji je pre devet meseci teško stradao u saobraćajnoj nesreći i zadobio teške telesne povrede.