U Mohovu osvećen časni krst

Malobrojni srpski meštani sela Mohovo okupili su se 28.10. u tamošnjoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na svečanosti osvećenja časnog krsta.

Dušan Velimirović 30.10.2018.
Mohovo episkop osečkopoljski i baranjski heruvim crkva vaznesenja gospodnjeg

Činu osvećenja časnog krsta prethodila je sveta liturgija koju je predvodio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje nekoliko sveštenika iz ove eparhije.

- Raduje me što sam danas ovde u ovoj maloj zajednici, ali pred Bogom velikoj jer ovakvo delo koje ste vi započeli obnovom ovog svetog hrama svakako je veliko pred Bogom. Velika je vaša žrtva danas što obnavljate ovu svetinju. Osvetismo ovaj časni krst koji će biti na oltarskoj apsidi da svedoči kao što i molitve kažu „svetu svetlost Vaskrsenja“, krasotu crkve i sredstvo koje odbija sve vidljive i nevidljive neprijatelje – rekao je između ostalog episkop Heruvim u svojoj besedi okupljenim vernicima.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u ovom malom mestu je trenutno u fazi obnove, ali ni to nije sprečilo stanovnike ovog, ali ni okolnih sela da prisustvuju događaju koji je, kako kažu, za njih bio mnogo važan.

- Crkva se polako popravlja. Ovih godina je čak raslo i drveće gore na zvoniku. Teško je prognozirati kada će završiti obnova crkve. Mnogo toga zavisi i od finansijskih sredstava, nadamo se da bi moglo završiti do kraja godine. Pokušaćemo da je obnavljamo po etapama. Malo nas je ovde i crkva nam mnogo znači da se ovde okupimo i Bogu molimo – priča predsednik crkvenog odbora Mohovo Željko Despotović.

Hram trenutno u fazi obnove

Obnova hrama započela je prošle godine, a postavljanje osvećenog časnog krsta planirano je za ovu sedmicu.

- Danas je za parohiju i meštane koje ovde žive veliki dan i velika duhovna radost. Ovde se sabrao verni i blagočestivi narod da svoje molitve prenese Gospodu kroz svetu arhijerejsku liturgiju koju je predvodio naš novoizabrani episkop – izjavio je paroh sotinski protojerej Miladin Spasojević koji u svojoj nadležnosti ima i crkvu u Mohovu.

Obnovu ovog hrama, uz donacije meštana i mnogih prijatelja sela, svojim doprinosom pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, grad Ilok, ali i meštani koji su nekad živeli u Mohovu, a sada žive širom Evrope.

Osim meštana Mohova i okolnih sela, svečanoj liturgiji i činu osvećenja časnog krsta prisustvovali su i predstavnici brojnih srpskih institucija u Republici Hrvatskoj.

Selo Mohovo nalazi se na obroncima Fruške Gore, na pola puta između Iloka i Vukovara te blizu granice sa Srbijom. Ima nešto manje od 300 stanovnika, od čega je samo 16 pravoslavnih kuća pa je ovaj hram sabirno mesto za njegove meštane srpske nacionalnosti.