U Moravicama slikali za Baniju

Slikarska kolonija u Moravicama održana je u subotu 23. oktobra u organizaciji lokalnog pododbora Prosvjete, a sav prihod od prodaje slika ići će u humanitarne svrhe.

Slikarska kolonija u Moravicama

U Gorskom kotaru slikali su Baniju. I za Baniju. Ovogodišnja tradicionalna likovna kolonija u Moravicama bila je već 24. po redu, a tema je ovoga puta bila Banija. Davno zaboravljeno područje, na oko sat vremena vožnje od glavnog grada države, krajem prošle godine pogodio je razoran zemljotres i od tada se razne organizacije na sve načine trude da načinjena šteta bude što pre sanirana.

U skladu s tim organizatori likovne kolonije u Moravicama, SKD „Prosvjeta“ pododbor Moravice, odlučili su da prihod od prodaje slika sa ovogodišnje kolonije namene za pomoć Baniji.

– Bilo je i ranije humanitarnih kolonija koje su uglavnom bile vezane za stvarni koje su se kod nas dešavale, lokalnog karaktera. Prodajna izložba će verovatno biti organizovana i u prostorijama Prosvjete u Zagrebu. Oko datuma se još dogovaramo, a pre same izložbe, slike će biti izložene i na internetu. Učestvovali su i amaterski i akademski slikari. Pre je ovo bila međunarodna kolonija jer su dolazili slikari iz Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini, ali sada smo ograničili samo na slikare iz Republike Hrvatske zbog pandemijske situacije – pojašnjava predsednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbor Moravice Novica Vučinić.

Ukupno trinaest umetnika iz Zagreba, Zadra, Velike Gorice, Karlovca, Jastrebarskog i Moravica koristeći tehnike ulja, akrilika i akvarela izradilo je 20 radova koji će se uskoro naći u prodaji. Ovogodišnje teme su bile najčešće povezane sa područjem Banije te su oslikani pejzaži, ali i stare drvene banijske kuće na temelju fotografija koje je pribavio Igor Mrkalj iz Gline.

– Osim fotografija Banije koje nam je uručio Igor Mrkalj, imali smo nekoliko svojih fotografija, a dali smo umetnicima slobodu da slikaju i seoske motive iz našeg kraja. Nije bilo baš prikladno vreme da se radi vani pa smo koloniju održali u prostorijama koju koristi naša zajednica, nekadašnja zgrada stare škole. Što se tiče teme izložbe, svake godine imamo različite motive, a ove godine smo se odlučili za Baniju. Mi napravimo fotografije koje damo slikarima za motive po kojima oni slikaju. Imamo našu fotografkinju Nataliju Dokmanović na osnovu čijih fotografija smo pravili kolonije. U našem fundusu imamo dosta slika lokalnih motiva, a ove godine hteli smo da održimo humanitarnu likovnu koloniju za pomoć nastradalom području – zaključuje Vučinić.

Na kraju programa, učesnike kolonije zabavljala je muzička sekcija lokalnog Prosvjetinog pododbora.