U Negoslavcima se igralo za Kosmet

Humanitarni turnir u stonom fudbalu, pikadu i stonom tenisu „Igraj za Kosmet“ održan je devetog marta u Negoslavcima u organizaciji humanitarnog udruženja „Svi za Kosmet“.

Negoslavci-humanitarni-turnir Svi za Kosmet

Humanitarni turnir bio je namenjen sakupljanju pomoći za ugrožene srpske višečlane porodice i svetinje na području Kosova i Metohije. Veliki broj, kako domaćih Negoslavčana, tako i prijatelja iz okolnih mesta odazvao se ovom događaju i isprobao svoje veštine u stonom fudbalu, pikadu i stonom tenisu.

Stoni fudbal izazvao je najviše pažnje i privukao najveći broj takmičara, a to je za ovaj turnir i osnovna igra koja se igra na svakom takmičenju vezanom za ovu humanitarnu organizaciju. Pikado i stoni tenis su se prvi put igrali u Negoslavcima, na zahtev organizatora koji su na taj način privukli još veći broj takmičara.

– Mi smo organizacija koja postoji već deset godina i isto toliko godina putujemo na Kosovo i Metohiju te nosimo humanitarnu pomoć. U izolovanim sredinama mnogo znače naše posete ondašnjem stanovništvu. Što se tiče turnira i ovoga zbog čega smo se danas okupili, s tim projektom smo počeli prošle godine. Ovo je 27. turnir ovakvog karaktera, a započeli smo sa drugom sezonom. Domaćini iz Negoslavaca su se na našim putovanjima na Kosmet uverili da ta humanitarna pomoć završava u pravim rukama. U ovom kraju smo odlučili da organizujemo turnir jer znamo da su dosta solidarni prema ostalom delu srpskog stanovništva – priča jedan od organizatora, član organizacije „Svi za Kosmet“ Zoran Ćirić.

U prvoj sezoni ovog projekta održano je 26 turnira, a ovo je prvi put da je održan van Srbije.

– Od 26 turnira održanih prošle sezone, samo je nekoliko organizovano u Beogradu jer smo se trudili da budu u manjim sredinama, odnosno od Subotice pa dole do samog juga gde god smo imali naše ljude koji su mogli da se prihvate organizacije. Otvoreni smo uvek za nove predloge oko igara. Sledeći ovakav turnir imamo u Bijeljini šestog aprila – najavljuje Ćirić nova okupljanja.

Negoslavci-humanitarni-turnir-1 Svi za Kosmet

Negoslavci su ovoga puta imali zadatak privući sumeštane i prijatelje kako bi pomogli zemljacima sa Kosmeta.

– Okupili smo se na ovome humanitarnom turniru kako bi pomogli našim sunarodnicima i svetinjama na Kosovu i Metohiji. Do saradnje Negoslavčana s organizacijom „Svi za Kosmet“ došlo je na jednom od putovanja u kojem smo obilazili srpske manastire i svetinje na Kosovu i Metohiji. Članovi udruženja su me pitali da li želim da se prihvatim organizacije turnira i ja sam to s velikom radošću prihvatio jer takav jedan skup do sada nikad nije bio na našem području – kaže jedan od domaćina turnira Miroslav Marojević.

U Negoslavcima je nedavno organizovana slična humanitarna akcija kada su domaćini skupljali pomoć i slali paketiće deci sa Kosova i Metohije.