U Novom Sadu razgovarano o budućoj saradnji

Predstavnici srpske zajednice iz Vukovarsko-sremske županije boravili su u Novom Sadu gde su se sastali sa funkcionerima Vlade AP Vojvodine.

Srbi Hr 21.06.2022.
Vlada Vojvodine Jeremić

Delegacija političkih predstavnika Srba iz Vukovarsko-sremske županije posetila je sredinom prošle nedelje Vladu AP Vojvodine, odnosno Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gde su razgovarali sa pokrajinskim sekretarom Aleksandrom Sofićem, podsekretarom Darkom Čuturićem i direktorom Fonda za pomoć izbeglim, raseljenim licima i za saradnju sa Srbima u regionu Duškom Ćutilom. Teme razgovora, prema rečima zamenika župana Vukovarsko-sremske županije Srđana Jeremića, obuhvatile su nekoliko segmenata.

– Prvi se odnosio na značajnije uključivanje opština sa srpskom većinom u projekte prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske, na način da sekretarijat pomogne u pronalaženju odgovarajućih partnera našim opštinama, kako bi se kreirali kvalitetni projekti koji bi imali velike šanse da dobiju finansiranje iz određenih fondova, kao i da u određenim projektima partner bude Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju, što je i prihvaćeno – kaže Jeremić.

– Drugi aspekt odnosio se na direktnu pomoć sekretarijata, preko Fonda koji brine za Srbe u regionu i koji deluje u okviru sekretarijata, u finansiranju ili sufinansiranju potreba jedinica lokalne samouprave u kojima srpska zajednica živi u značajnijem broju. To se, pre svega, odnosi na opremanje vrtića, finansiranje postavljanja dečjih igrališta, nabavku knjiga za školske biblioteke, opremanje učionica za nastavu, dovođenje renomiranih glumaca i predstava na naše područje, organizaciju ekskurzija za decu u gradove i izletišta Vojvodine, kao njihovo učešće na različitim kampovima – dodao je zamenik vukovarsko-sremskog župana.

Pokrajinski sekretar Aleksandar Sofić razgovor je ocenio konstruktivnim, podsetivši da Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za pomoć ovdašnjoj srpskoj zajednici.

– Mi se iskreno nadamo da Srbi koji žive na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije znaju i prepoznaju aktivnosti koje sprovodi Pokrajinska vlada, ali i Vlada Republike Srbije jer je nama od strateškog značaja da očuvamo srpski živalj, našu etničku zajednicu u Republici Hrvatskoj – rekao je Sofić.

Sastanku u Vladi AP Vojvodine prisustvovali su i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, opštine Markušica Tihomir Kolarević, optšine Negoslavci Dušan Jeckov, predsednik i sekretar županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i Dušan Latas te voditelj Centra za razvoj i investicije Srpskog narodnog veća u Vukovaru Miloš Miodragović.