U Osijeku obeležen Dan antifašističke borbe

Brojne delegacije položile su juče vence kod spomen kosturnice žrtvama fašizma u Osijeku.

Zoran Popović 23.06.2022.
dan antifašističke borbe u osijeku (1)

Tačno 81 godina je prošla od herojske zore kad je grupa komunista iz Siska, čuvši na radiju da je nacistički zločinac Adolf Hitler napao SSSR, odlučila da ode u šumu kod sela Žabno, (kasnije će se prebaciti u šumu Brezovica), gde će osnovati Prvi sisački partizanski odred i povesti antifašističku borbu u Hrvatskoj. Slaveći taj besmrtni partizanski odred komemorativnim skupom i polaganjem venaca ispred spomen kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku je 22.juna obeležen Dan antifašističke borbe.

Vence su položili predstavnici Osječko-baranjske županije (OBŽ), osječke Gradske uprave, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista, delegacija osječke gradske organizacije SDP-a, kluba Socijaldemokrata i Židovske opštine Osijek. U ime Osječko-baranjske županije venac je položio zamenik župana Radomir Čvarković, a u ime grada predsednik osječkog Gradskog veća Vladimir Ham. Vence su položili i predsednik osječkog SDP-a predsednik Milan Blagojević, saborska zastupnica kluba Socijaldemokrati Romana Nikolić te predsednik Veća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić.

Nakon kraćeg programa i minute ćutnje, kojom je odana počast poginulima za slobodu, obraćajući se skupu govornici su, između ostalog istaknuli kako se na tekovinama antifašizma temelji današnja moderna Evropa, ali i savremena Hrvatska. Današnji dan Hrvatsku je svrstao u krug zemalja zapadne Evrope, koje cene ljudska prava i slobode, a taj dan je osnova današnje nezavisne i slobodne Hrvatske jer se tekovine antifašističke borbe nalaze u preambuli hrvatskog Ustava i to je osnova naše civilizacije i kulture, istaknuto je.