U Osijeku promovisane dve knjige srpskog istoričara Milana Micića

Prosvjetin pododbor u Osijeku u sklopu svog redovnog programa 9. oktobra organizovao je promociju dve knjige Milana Micića, a ovim putem dogovorena je i saradnja sa Maticom srpskom.

Milan Micić
Slobodan Živković, Milan Micić i Zdenko Čikara

Poseta istoričara Milana Micića Osijeku nije prva, a njegovo prisustvo iskorišćeno je i za razgovore o saradnji sa jednom od najznačajnijih srpskih kulturnih ustanova Maticom srpskom u kojoj je on generalni sekretar.

– Matica srpska se nalazi tamo gde se nalazi i srpski narod i srpska kultura tako da nam je izuzetno značajna ova saradnja sa pododborom Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ ovde u Osijeku koja se nametnula sama po sebi. Matica će u nekom narednom periodu svakako biti prisutnija ovde u Osijeku, ali ne samo u ovom gradu nego i u Belom Manastiru i Vukovaru. Razgovarali smo o tome da se saradnja realizuje na različite načine kako u Osijeku tako i u Novom Sadu. Za Maticu srpsku je to izuzetno značajno da podrži, da bodri srpski narod bez obzira na državu u kojoj živi i da pomogne sa svojim intelektualnim kapacitetima očuvanje srpskog identiteta, bića i jezika – istakao je Micić.

U narednom periodu odrediće se i modaliteti buduće saradnje te je u tom svojstvu u Osijeku bio prisutan i generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković.

– Mislim da nije potrebno govoriti koliki je značaj Matice srpske za srpski narod, ne samo u današnjem vremenu, nego i od vremena njenog osnivanja. Nama kao kulturnom društvu Srba u Hrvatskoj koje se bavi zaštitom i očuvanjem identiteta i tradicije srpskog naroda od izuzetne je važnosti imati kvalitetnu saradnju sa sličnim i srodnim institucijama. Takođe, ova saradnja ne sme biti na deklarativnom nivou potpisivanja sporazuma i upravo smo danas i razgovarali o razmeni programskih sadržaja, da saradnja bude što intenzivnija, da ne bude ograničena samo na naše pododbore u istočnom delu Hrvatske nego da se prenese i na unutrašnjost – naglasio je Živković.

Knjige o dobrovoljcima

Inicijativa za ovaj program potekla je od organizatora koji su ujedno i izrazili želju da se dogovori intenzivnija saradnja sa Maticom srpskom.

– Ovaj večerašnji program dogovoren je prilikom moje posete Matici srpskoj pre dva meseca. Tada smo dogovorili promociju dve knjige gospodina Micića, ali i konkretizovali saradnju između našeg pododbora i Matice srpske. U narednom periodu videćemo kako ćemo to pravno rešiti, a za početak smo dogovorili tri programa ovde u Osijeku dok nam je takođe ponuđena i poseta Matici srpskoj – rekao je predsednik Prosvjetinog pododbora u Osijeku Zdenko Čikara.

Milan Micić

Milan Micić je istoričar koji se bavi pitanjima srpskih dobrovoljaca iz vremena Prvog svetskog rata i autor je na desetine knjiga u kojima obrađuje ovu tematiku.

– Srpski dobrovoljci u Prvom svetskom ratu su tema kojom se ja bavim kao i njihova međuratna kolonizacija. Obe ove knjige predstavljene u Osijeku su jedna celina, jedna knjiga je Srpski dobrovolјci iz Bačke, Banata i Baranje gde se nalazi spisak od oko 4500 imena dobrovoljaca koji su nadeljeni zemljištem meštana sa navedenog područja, a druga knjiga Kolonistička naselja 1921-1941. godine govori o dobrovoljcima koji su došli na ove prostore, tzv. severne krajeve gde su formirali oko 200 naselja u kojima je živelo oko sto hiljada ljudi i govori o njihovom velikom životnom vitalizmu i velikom naporu da se snađu u njima sasvim novom kulturno-istorijskom prostoru – zaključuje Milan Micić.