U Polači opet grafiti s jasnom porukom mržnje

U selu Polača, na desetom kilometru od Knina, u noći između subote na nedelju ponovo je osvanuo grafit sa jasnom porukom mržnje.

Srbi u Hrvatskoj ustaški grafitPolača

Uvertira pred proslavu „Oluje“ jasno je predstavljena porukom: „Mi Hrvati ne pijemo vina nego krvi četnika iz Knina“. Grafit ispisan na autobuskoj stanici, rukom nepoznatog počinioca u noćnim satima, trebao bi da bude jasna poruka malobrojnom, srpskom stanovništvu u Polači.

No, nikoga od njih ovaj sramotan čin nije preterano uznemirio, uzevši u obzir da se sličan već dogodio i još jednom početkom ove godine. Tada je, uoči pravoslavnog Božića, oštećen spomenik pripadnicima Narodnooslobodilačke borbe koji je išaran ustaškim slovom „U“.

„Nije prvi put da ovo rade, a verovatno neće biti ni poslednji s obzirom na to da je ovde sve dozvoljeno. Oni koji ovakve stvari rade, ne budu kažnjeni, pa zašto bi onda bilo ko zazirao? Sramotno je i jadno, šta drugo da kažem. To više nije mržnja, to je bolesna mržnja koja se ne krije. Naprotiv -kaže nam N. R iz Polače.

I dok Polačani smatraju da su grafiti poput ovoga samo pokazatelj bolesne mržnje prema Srbima i svemu srpskom u Hrvatskoj, oni koji ih pišu verovatno smatraju drugačije. Za njih je verovatno ovo jedini način da pokažu ljubav i pripadnost svom rodu hrvatskom, hrabrost da u jednom malom selu sa pedesetak Srba povratnika, čiji je prosek godina više od 60, pokažu koliko su veliki rodoljubi, smelost da u noćnim satima pišu ono iza čega javno, imenom i prezimenom  ne bi baš javno istupili.

Tako se, valjda, slavi „Oluja“, ali i pokazuje koliko si veliki Hrvat i koliko su Srbi, pa i u neznatnom broju, velika smetnja za male rodoljube!