U prisustvu brojnih gostiju potpisana saradnja grada Novog Sada i ZVO-a

Sinoć je u Hrvatskom domu u Vukovaru Zajedničko veće opština obeležilo 22. godišnjicu od osnivanja.

Zajedničko veće opština, institucija koja je nastala nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma kojim su obustavljeni ratni sukobi u Hrvatskoj, sinoć je u Vukovaru proslavila svoj dan. Svečanosti u vukovarskom Hrvatskom domu prisustvovao je veliki broj zvaničnika, kako iz opština sa teritorije koje pokriva delovanje ZVO-a tako i sa područja susedne Republike Srbije.

Svi oni došli su da podrže rad najznačajnije srpske institucije u Hrvatskoj, a da je podrška matične države Srbije sve veća i svrsishodnija svedoči i prisustvo gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji je u Vukovar stigao kao posebni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ovde sam stigao u ime predsednika Srbije i u ime grada Novog Sada da se zahvalim ljudima iz Zajedničkog veća opština na svemu što su uradili za naš narod u Hrvatskoj od 1997. godine do danas. To naravno nije bilo lako i samo dobrom saradnjom sa svim institucijama u Republici Hrvatskoj oni mogu da sačuvaju i srpski etnički prostor i Srbe koji na njima žive – rekao je Vučević koi se osvrnuo i na sporazum o saradnji između grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština koji je na Dan ZVO-a svečano potpisao sa njegovim predsednikom Srđanom Jeremićem.

– Potpisivanje ovog sporazuma dogovoreno je pre dva meseca. Njime je naša saradnja, koja je i ranije bila na vrlo visokom nivou, formalizovana. On je fokusiran na oblasti obrazovanja, kulture, prosvete, nauke, i privrede. Fokusiran je na očuvanje kulturnog identiteta, jezika, pisma i vere, a sve su to civilizacijeske vrednosti koje su oduvek krasile Evropu i koje nikome ne bi smele da budu osporene. Ključna poruka ovog sporazuma je ta da je neophodna dobra saradnja Srbije i Hrvatske, Srba i Hrvata i mi očekujemo da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava koja imaju Hrvati u Srbiji – naglasio je Vučević.

U svojstvu izaslanika predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić svečanosti u Hrvatskom domu prisustvovao je i sekretar Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak koji je ujedno i predsednik Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za rešavanje pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

– Ovde smo da proslavimo Dan ZVO-a, ali i zato da ponovo pozovemo vlasti u Hrvatskoj da počnu da primenjuju sopstvene zakone i da se ti zakoni konačno počnu odnositi i na Zajedničko veće opština, odnosno na lokalne samouprave u kojima su Srbi u većini. To se odnosi na sva pitanja koja su proteklu deceniju ostala nerešena, od osnivačkih prava za škole, preko mogućnosti da se i kulturno i medijski identifikujemo i prepoznamo i naravno da konačno, u skladu sa najboljim evropskim principima koristimo svoj jezik i pismo i u javnoj komunikaciji sa institucijama država u kojima živimo – rekao je Bošnjak.

Iako je pozvana na svečanost predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ni ove godine nije prisustvovala ali je iz njene kancelarije stiglo pismo podrške radu ZVO-a.

– Zajedničko veće opština već više od dvadeset godina pridonosi izgradnji pomirenja i poverenja na područjima Republike Hrvatske na kojima je nakon završetka rata uspešno proveden proces mirne reintegracije, s čim je, uz ostalo, najuže povezan zadatak poštovanja prava zagarantovanih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. U svemu tome Zajedničko veće opština i dalje ima važnu i nezaobilaznu ulogu – rečeno je između ostalog u pismu uz želje za dalji uspešan rad na dobrobit srpske nacionalne manjine i svih građana Hrvatske.

Podrška matične države Srbima u Hrvatskoj sve bolja

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić posebno je govorio o važnosti institucije na čijem čelu se nalazi. Osvrnuo se i na poteškoće sa kojima se ZVO suočava u svom radu i niz nerešenih problema počev od nemogućnosti registracije srpskih manjinskih škola, pa do sve učestalijeg i agresivnijeg govora mržnje usmerenog prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

– Važno je danas reći da nekoliko godina unazad imamo zaista dobru saradnju sa svim instancama vlasti u Republici Srbiji, od predsednika pa do Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodina, uključujući i mnoge opštine i gradove iz naše matične države. Institucionalna i materijalna podrška koju dobijamo od matične države u mnogome olakšava borbu za naša prava i verujem da ćemo uz takvu podršku uspeti da rešimo mnoga nerešena pitanja koja nas tište svih ovih godina koliko naša institucija postoji i deluje – rekao je Jeremić.

Predsednik ZVO-a istakao je da potpisani sporazum o saradnji Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština otvara nove perspektive, a s obzirom na činjenicu da je to grad kojem Srbi sa područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema prirodno gravitiraju to je i potpuno prirodan i logičan korak.

dan zvo-a potpisivanje sporazuma
Srđan Jeremić i Miloš Vučević

– Ovaj sporazum obuhvata segmente privrede, kulture, sporta i svega onoga što nam je zajedničko i što može da poveže naš narod u matičnoj državi i srpski narod koji je ostao da živi ovde na istoku Republike Hrvatske. To je svakako i poruka da naša matična država stoji iza našeg naroda ovde i ta poruka da nije sam našem narodu ovde mnogo znači – zaključio je Jeremić.

Pupovac: „Oni koji osporavaju ZVO hteli bi da Srba ovde nema“

Na svečanosti u Hrvatskom domu prisutnima se obratio i predsednik SDSS-a i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac koji je naglasio da je Zajedničko veće opština uspelo ne samo da se održi 22 godine nego da i u zadnjih nekoliko godina ojača svoju ulogu, da razvije brojne programe i da konstantno unapređuje svoj rad ne samo u sferi kulture i obrazovanja ili pravnih i drugih oblika pomoći ljudima koji žive na istoku Hrvatske, nego i u sferi ekonomije, medija, političke afirmacije i razvoja programa koji mogu pomoći da ljudi tu ostanu i da imaju od čega da žive.

– Oni koji osporavaju Zajedničko veće opština i Erdutski sporazum to rade zato što bi hteli ili da Srba ovde više nema ili da se obaveze koje su tim sporazumom, overenim od međunarodne zajednice, preuzete više ne budu na snazi i da se ne moraju poštovati. Svi mi znamo da su Erdutski sporazum i Pismo namere dokumenti trajnog karaktera i snage. Potvrda da je tako su i institucije koje su na osnovu njih osnovane, a to su ZVO i SNV. Glasova osporavanja tih institucija ima i danas, ali važno je da oni ne dolaze iz krugova vlade – rekao je Pupovac.

Zajedničko veće opština

Među mnogobrojnim gostima svečanosti su prisustvovali nj. preosveštenstvo vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim, pokrajinski sekretar za kulturu Vojvodine Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj Vojvodine Ognjen Bijelić, ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u Regionu Nikolina Milatović-Popović, vukovarsko-sremski župan Božo Galić, te brojni predstavnici okruga, opština i gradova u Srbiji kao i načelnici opština iz sastava ZVO-a.

Dodeljene plaketa i povelja ZVO-a

Svake godine Zajedničko veće uručuje nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama, a ove godine laureati su bili dr Đorđe Božić i Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

Za izuzetna ostvarenja postignuta na području Zajedničkog veća opština u oblasti sporta doktoru Đorđu Božiću uručena je plaketa ZVO-a koju je u njegovo ime preuzela njegova supruga.

Đorđe Božić rođen 1. januara 1946 g. u Šidskim Banovcima. Doktorat veterinarskih nauka stekao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu. U Vukovaru se zaposlio 1992. godine gde je kao direktor Veterinarske stanice radio sve do 1998. Fudbalom se bavio od svoje 8 godine u Borcu iz Šidskih Banovaca, a po završetku aktivne igračke karijere bio je istaknuti sportski radnik. Predsednik Fudbalskog kluba Sloge postao je 1992. godine, a nakon završetka mirne reintegracije, kada se spajaju Fudbalski klubovi Vuteks i Sloga je i predsednik ovog kluba. Osim sportskih rezultata, Đorđe Božić isticao se u skoro svim oblastima društvenog i javnog života. U mnogim situacijama i okolnostima, pružao je svoj doprinos boljem položaju srpske zajednice na ovim prostorima.

Za doprinos, očuvanju i razvoju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpske etničke zajednice na prostoru delovanja Zajedničkog veća opština Ansamblu narodnih igara SKD Prosvjeta Vukovar uručena je povelja Zajedničkog veća opština, koju je preuzeo njegov predsednik Dejan Kurucić.

– Ova nagrada je samo dokaz da naš Ansambl uspešno obavlja svoju ulogu u očuvanju naše tradicije, običaja, plesa, igre i pesme. Ove godine proslavljamo osamnaestu godišnjicu rada i ovo priznanje je lepa nagrada za sve što smo do sada uradili – rekao je Kurucić.

Ansambl narodnih igara osnovan je 2001. godine u Vukovaru, a odlukom Glavnog odbora SKD „Prosvjeta“ 2006. godine imenovan je Ansamblom od posebnog značaja za društvo i srpsku nacionalnu zajednicu u celini na području Republike Hrvatske.

Ansambl je učesnik na Evropskim smotrama srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, te nosilac 7 zlatnih, 2 srebrne i 2 bronzane plakete, kao i specijalnih nagrada za koreografiju „Igara iz okoline Vukovara” na smotri u Temišvaru 2009. godine, te nagradu za najbolju rekonstrukciju nošnje za koreografiju „Igara iz Srema“ 2011. godine na smotri u Beogradu. Bogat fundus nošnji omogućava izvođenje gotovo svih koreografija na repertoaru.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je Etno ansambl „Đurđevak” iz Bobote.