U selu Jagma kraj Lipika proslavljena Velika Gospojina

I ovogodišnja slava Velike Gospojine u Jagmi u blizini Lipika protekla uz koljivo i narodno veselje.

JAGMA Velika Gospojina

U selu Jagma kraj Lipika 28. avgusta proslavljena je Velika Gospojina, slava ovog sela. Obredu osvećenja slavskog kolača i koljiva koji su služili otac Đorđe Teodorović i pakrački paroh Milan Tomašević. Prisustvovalo je stotinak meštana.

Nakon obreda mešovita pevačka grupa pododbora SKD Prosvjeta iz Pakraca i Lipika otpevala je kolaž narodnih pesama. Izveli su pesme „Ej čula jesam moj se dragi ženi“, Ja posadih jednu ružu belu“, Moj Milane, jabuko sa grane“ i „Medna roso“ nakon kojih su svi zaigrali tradicionalno narodno „Krivo kolo“

– Veselje smo nastavili do dugo u noć pod šatorom koji je podigao pododbor SKD Prosvjeta Pakrac-Lipik uz osveženje koje je za sve prisutne obezbedio Veće srpske nacionalne manjine grada Lipika, a sve prisutne uveseljavala je grupa Svete Marinkovića iz Gradiške – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Lipika, a ujedno i predsednik prosvjetinog pododbora Darko Derenj.

Uspenje Presvete Bogorodice, jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, poznat u narodu kao Velika Gospojina. Ovaj praznik slavi se u znak sećanja na smrt Bogorodice i, prema crkvenom predanju, to je dan kada se ona „vaznela na nebesa i predala svoj duh u ruke Spasitelja”. Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, vernici, posebno žene, se toga dana pričešćuju. Uopšteno govoreći, ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.

Proslavu u Jagmi svojim prisustvom su uveličali i zamenik županice Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović, zamenica gradonačelnice Pakraca Mirsada Popović Damjanović i predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca Milan Kozlović.