Sećanje na ubijene u požeškim selima

Položeni venci i održan pomen za ubijene srpske civile kasne jeseni 1991. u zapadnoj Slavoniji.

Srbi Hr 12.12.2023.
Jeminovac 2023

Kod spomen obeležja u Jeminovcu još jednom su se okupili pripadnici srpske zajednice kako bi odali počast za više od 40 civila koji su ubijeni u tri sela koja su bila nastanjena srpskim stanovništvom. Molitveno sećanje održano je 10. decembra, a sa skupa su upućene poruke mira, potrebe pronalaska svih nestalih i zajedničkog komemoriranja i odavanja počasti stradanju civila. Prisutnima su se obratili paroh požeški Nikola Petrović, zamenik županke Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović i zamenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković.

Podsetimo hrvatske vlasti donele su još krajem oktobra 1991. godine naredbu o evakuaciji 26 srpskih sela Požeške kotline: Oblakovac, Vučjak Čečavski, Jeminovac, Šnjegavić, Čečavac, Koprivna, Rasna, Pasikovci, Kujnik, Orljavac, Crljenci, Sloboština, Milivojevci, Podsreće, Vranić, Nježić, požeški Markovac, Klisa, Odžakovci, Poljanska, Kantrovci, Gornji Vrhovci, Lučinci, Oljasi, Smoljanovci i Ruševac. Domove je tada napustilo više od dve hiljade ljudi.

Nakon evakuacije počinje palež i pljačka, a u rano jutro 10. decembra Hrvatska vojska kreće u akciju na tri sela koja su odbila naredbu o evakuaciji. Tom prilikom je, prema podacima srpske zajednice, ubijeno više od 40 civila koji su ostali u svojim selima. Nakon te akcije još je 600 kuća pokradeno i zapaljeno zajedno sa pomoćnim poljoprivrednim zgradama koje je svako domaćinstvo imalo. Za ove zločine niko nije odgovarao. Poimenično je popisana 41 žrtva, a više od pola njih bilo je starije životne dobi. Povodom sećanja na egzodus i stradanje, srpska zajednica iz zapadne Slavonije podigla je 2012. godine spomen obeležje u selu Jeminovac.