U sklopu manifestacije „Jesen u Erdabovu“ otkrivena spomen-ploča Đorđu Ociću

Manifestacija „Jesen u Erdabovu“ je održana po četvrti put početkom oktobra u organizaciji Kulturno-naučnog centra „Milutin Milanković“ iz Dalja.

Jesen-u-Erdabovu

Jesen u Erdabovu iz godine u godinu okuplja eminentne srpske književnike i kulturne radnike i kao takva postala je poznata i prepoznatljiva i van prostora na kojem se održava. Ovogodišnja manifestacija posvećena je književniku Đorđu Ociću, tvorcu sada već čuvenog toponima Erdabovo (Erdut, Dalj, Borovo, Vukovar), u čiju je čast, na rodnoj kući, povodom desete godišnjice od smrti, otkrivena spomen-ploča.

– Đorđe Ocić je plodan i zanimljiv autor koji je na neki način i svoj život i svoj književni rad podelio na tri etape. Jedna je uslovno rečeno dani u Dalju, druga dani u Beogradu i treća dani u Baru. Sa sve tri lokacije donosio nam je priče sa tematikom iz tog područja. Ocićev daljski ciklus je i najobimniji, a nama iz lokal patriotskih razloga i najzanimljiviji jer ovde prepoznajemo lokalitete o kojima on govori, ali i mesne likove koji su poslužili za uzor junaka njegovih dela – istakao je književnik i direktor KNC „Milutin Milanković“ Đorđe Nešić.

Erdabovo se odužilo Erdabovcu

Spomen ploču u Ocićevu čast otkrili su načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić i književnik i savetnik u Ministarstvu kulture Republike Srbije dr Dragan Hamović.

– Danas smo ovde dobili jedno mesto sećanja koje književnik u čiju je čast podignuta ova spomen-ploča zaslužuje, jer je on jedan u nizu onih zaslužnih stvaralaca i intelektualaca koji su potekli iz ovog kraja. Svako ko prođe ovim Velikim sokakom može da pozna ili ne prepozna određene kuće, a sada je nemoguće proći da se ne zapazi da je ova kuća iznedrila jednog od značajnih srpskih pripovedača i intelektualaca s kraja 20. veka – rekao je tom prilikom Hamović.

– Meni je izuzetno drago da smo mi sve više prepoznatljivi prvenstveno po kući Milutina Milankovića, po vladičanskom dvoru, ali i svemu onome što imamo na prostoru naše opštine. Drago mi je i da kultura i kulturna baština našeg kraja dolazi u Dalj jer je on bio, a nadamo se da će i ostati centar kulture Srba ovoga kraja – napomenuo je Vesić.

Erdabovski muzej

Sama kuća je svojevrsni Ocićev zavičajni muzej za koji je on još za života počeo da prikuplja razne eksponate, fotografije, dokumente. Danas je ponovo uređena zahvaljujući trudu Ocićeve ćerke Dejane.

Jesen-u-Erdabovu-tabla Đorđe Ocić

– Osećaji povodom otkrivanja spomen-ploče su pozitivni i ja sam oduševljena zbog činjenice da se sećamo naših bližnjih koji su doprineli našoj kulturi. Smatram da će se na ovaj način sačuvati spomen na delo moga oca i na ono što je on radio, a ovo je dobar primer kako bi se zajednica trebala brinuti i o drugim značajnim ličnostima naše kulture – istakla je Dejana Ocić.

Iz rodne kuće Đorđa Ocića program četvrte manifestacije „Jesen u Erdabovu“ nastavljen je u prostorijama rodne kuće Milutina Milankovića gde je najpre predstavljen Zbornik radova „Književni i kritičarski opus Milana Kašanina“ sa prošlogodišnjeg naučnog skupa održanog u Dalju i Belom Manastiru, a posvećenog liku i delu srpskog književnika i istoričara umetnosti Milana Kašanina. O pomenutom Zborniku su govorili jedna od njegovih urednica dr Jana Aleksić i recenzent prof. dr Bojan Đorđević.

Zatim je predstavljena knjiga Srđana Orsića „Lik stranca u srpskom romanu 19. veka“ koja je zapravo Orsićeva doktorska disertacija, a o kojoj je govorio Aleksandar Ilinčić iz Dalja i na kraju je predstavljena knjiga Anđelke Pavić „Priča o učitelju“. Istog dana program je održan i u Etnološkom centru u Belom Manastiru.

Erdabovske jeseni čiji je organizator KNC „Milutin Milanković“ iz Dalja održane su u saradnji sa Većem srpske nacionalne manjine grada Belog Manastira te uz stručnu pomoć Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.