U Slavonskom Brodu obeležena godišnjica rođenja Branka Radičevića

Malobrojni građani Slavonskog Broda uglavnom srpske nacionalnosti juče su zapalili sveće i položili vence na spomen ploči Branka Radičevića, a povod za to bio je rođendan ovog slavnog srpskog pesnika.

Srbi Hr 29.03.2019.
U Slavonskom Brodu obeležen dan rođenja Branka Radičevića

Spomen ploča Branku Radičeviću prošle godine je otrkivena u njegovom rodnom gradu, a nalazi se u dvorištu pravoslavne crkve svetog Georgija u Slavonskom Brodu koja je u izgradnji. Ploču sa likom pesnika sahranjenog na Stražilovu finansirali su županijsko i gradsko Veće srpske nacionalne manjine.

Kako javlja portal sbplus.hr građani su se ove godine okupili kako bi odali počast Radičeviću.

- Pozdravljam vas u ime županijskog i gradskog Veća srpske nacionalne manjine te srpskog Kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević". Bio je on jedan od najvećih srpskih pesnika koji se rodio u Slavonskom Brodu – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda i organizator ovog okupljanja Darko Spasojević.

Spomen ploča Branka Radičevića u Slavonskom Brodu je stajala kraj zgrade Strojarskog fakultea tu ovom slavonskom gradu, ali je sklonjena za vreme rata devedesetih godina. Prošle godine je vraćena na insistiranje brodske parohije nakon što gradski VSNM nije dobio odgovor od grada kada će ploča biti vraćena. Organizatori okupljanja zahvalili su se radnicima gradskog muzeja koji su ploču sačuvali kroz sve ove godine.

- U ruci držim kopiju prve zbirke pesama Branka Radičevića, objavljene 2009. godine, povodom 155. godišnice smrti pesnika. Knjigu je izdalo udruženje građana „Baština Slavonski Brod" pod uredništvom profesora Slavka Mirkovića, jednog od najzaslužnijih za očuvanje uspomene na brodskog pesnika srpske nacionalnosti - kazao je Tihomir Prvulović iz brodskog manjinskog veća koji je u svom obraćanju citirao još jednog velikog književnika.

- Citiram Ivu Andrića: „Sva snaga i moć velikih je u tome što se nepovratno vraćaju na mesta svojih poraza.". To je rekao 1957. godine prilikom otkrivanja kamene biste na Kalemegdanu. Neki su Radičevićevi sugrađani Brođani rekli: „Branko nije nikakav Brođanin, on se tu samo slučajno rodio.". To je trebala biti poruka da nam nikakva sećanja na Branka nisu potrebna. I tako je sačuvana samo ova brončana ploča s Brankovim likom. Njezinim postavljanjem u prostoru pravoslavnog hrama i u dosegu pogleda prolaznika, potvrđuje se, kako kaže Andrić, da se veliki nepovratno vraćaju. Branko se vratio. On i njegove pesme biće sa nama i sa svima onima koji cene kulturne vrednosti, ma kakve vere i koje god nacionalnosti bili - zaključio je Prvulović.

Branko Radičević je rođen 28. marta 1824. godine u slavonskobrodskoj Ulici Vladimira Mačeka na broju 51. gde se i danas nalazi njegova rodna kuća.