U Vukovaru dočaran dašak života sa vojvođanskih salaša

Knjiga „Salaši za Vas“ staparskog novinara i publiciste Miroslava Božina predstavljena je 29. maja u prostorijama vukovarskog Srpskog kulturnog centra.

Dušan Velimirović 31.05.2019.
„Salaši za Vas“ vukovar skc sredom

Osim autora knjige „Salaši za Vas“ Miroslava Božina tokom vukovarskog predstavljanja govorili su i promoter Dragiša Potić te profesor istorije Branislav Ćurčić.

Autor opisuje knjigu kao vodič o 65 turističkih i vinskih salaša, 100 salašarskih jela i 100 salašarskih pojmova. Osim pisanog dela promovisan je i istoimeni TV serijal od 12 epizoda koji se ponedeljkom emituje na RTV1.

- Ovaj projekat se sastoji pre svega od turističkog i gastronomskog vodiča. Gastronomski deo se odnosi na salašarsku kuhinju, koja je stvarana stotinama godina i koja je i dan danas aktuelna. Poprilično je slična slavonskoj kuhinji i kada sam ljude ovde pitao kakva je razlika, rekli su da nije nikakva, samo što se jela drugačije zovu. U rečniku salašarskih pojmova postoji mnogo zaboravljenih reči, a neki od njih više i ne postoje poput evedre što predstavlja najjeftiniju ogradu. Neke reči poput lenije i zabata su i danas u upotrebi – opisuje autor Miroslav Božin.

Osim ovoga knjiga se bavi i istorijom salaša i poznatim osobama koje su na njima boravile.

- Dali smo genezu salaša kako su nastali i dali smo takođe priču o salašima u likovnoj i muzičkoj umetnosti. Jedan od najvažnijih promotera salaša je naravno pevač Zvonko Bogdan, ali tu su i Zdravko Čolić, Milan Prunić, Đorđe Balašević i ostali. Takođe, salaši su veoma istaknuti u pričama Isidore Sekulić i Veljka Petrovića. Zanimljiva je i anegdota da je teorija relativiteta nastala na jednom salašu kod Kaća gde su godinu dana živeli Albert Ajnštajn i Mileva Marić- objašnjava autor.

Turistička ponuda salaša postaje sve popularnija

U poslednjih nekoliko godina salaši su ponovo postali atraktivni pa su brendiranjem postali i deo svakodnevne turističke ponude, pogotovo u Vojvodini i Slavoniji.

„Salaši za Vas“ Miroslav Božin

- Salašarska civilizacija, koja je trajala 300 godina, počela je da nestaje pedesetih godina prošlog veka razvojem poljoprivredne mehanizacije. Sada salaši doživljavaju novu ulogu. Naravno i dalje imamo onih pravih paorskih, ali naša tema su ovi koji su se pojavili kao turistički da bi primali goste. To je sad novi vid turizma na našim prostorima. Taj turizam se zasniva na gostoprimstvu, tradiciji i kulturi. U ponudi tih salaša nalaze se tamburaši, smeštaj, ali pre svega se sve zasniva na dobroj domaćoj svežoj hrani. Na taj način težimo da promovišemo zdravu hranu koja nema veze sa globalizmom. Najbolje je kad kajsiju uberete na drvetu i stavite gostu na tanjir. Salašarsko pile je ubedljivo najzdravije jer se hrani zrnevljem i travom, bez dodatnih koncentrata – priča Miroslav Božin.

TV serijal od 12 epizoda prikazuje se na RTV1

Osim knjige postoji istoimeni TV serijal od 12 epizoda koji se emituje na prvom programu Radiotelevizije Vojvodine ponedeljkom od 21 čas.

- Sledećeg ponedeljka ide deseta epizoda i snimamo novih osam. Želimo da pokažemo šta se sve događa na salašima. Ceo projekat smo nazvali „antistres terapija“. U svemu ovome učestvuju značajne ličnosti. Knjigu je dizajnirao novosadski dizajner Nenad Petrin, izdavačka kuća je Prometej iz Novog Sada, a više doktora nauka, profesora i stručnjaka iz gastronomije i etnologije su bili njeni recenzenti. U televizijskom projektu učestvuje Bane Krstić koji je komponovao i napisao naslovnu pesmu „Ajmo na salaš“. Snimatelj serijala je Bora Otić, poznat kao autor emisije „Petkazanje“ – kaže Božin.

Najava emisije „Salaši za Vas“.

U muzičkom delu programa staparski harmonikaši Mile i Jovan Lukić izveli su pesmu „Salaš u malom ritu“, a borovski tamburaški sastav „Dunavske zore“ odsvirali su svoje pesme „Staparski boem“ i „Salašari“.

Ova knjiga je u poslednjih godinu dana doživela veliku popularnost u Srbiji zahvaljujući promocijama preko društvenih mreža, ali i posetama mnogim mestima u zemlji poput Novog Sada, Bečeja, Subotice, Rume i Beograda. Vukovarsko predstavljanje knjige je drugo u Hrvatskoj, nakon što su autor i njegovi partneri već gostovali u Rijeci.

Srpski kulturni centar iz Vukovara već danas od 18 časova nastavlja svoj rad izložbom slika „Žena – vekovima isklesana“ autorke Rade Marković.

Tagovi