U Vukovaru obeleženo 800 godina samostalnosti SPC-a

U Vukovaru je 18. oktobra održana svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovskog boja.

800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Mnoštvo vernika okupilo se u vukovarskom sabornom hramu Svetog Nikolaja Miriklijskog kako bi prisustvovalo obeležavanju 800. godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630. godišnjice od Kosovskog boja tokom koga se srpska vojska Kneza Lazara Hrebeljanovića sukobila sa brojnijom vojskom turskog osvajača Murata Prvog.

Akademiju je vodio nagrađivani daljski pesnik Đorđe Nešić koji je otvorio proslavu. Potom je nastupio muški kvartet Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“ iz Vukovara. Okupljenim gostima i vernicima obratio se episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim koji je rekao da ima veliku čast i zadovoljstvo, ali sa druge strane i posebnu obavezu i odgovornost da se obrati narodu povodom ova dva velika jubileja.

– Svi smo mi deo ovog osmovekovnoga postojanja naše svete crkve. Ovaj jubilej je toliko značajan da njegova veličina odzvanja u celome pravoslavnom svetu. Tonovi zlatne strune koja je pozvala u kolo sav srpski rod dobila je svoju punoću i ispunjenje u ovom neprekidnom osmovekovnom proslavljanju imena Božijeg. Ta divna rukovet sveobuhvatnog duhovnog i kulturnog nasleđa kojim se oplemenio naš rod od istoka i zapada, severa i juga, svuda širom zemaljskoga kruga izgradio je kolosalni etos našeg naroda kroz dva velika zaveta: svetosavski i vidovdanski – rekao je episkop Heruvim na početku svog obraćanja.

Episkop osečkopoljski i baranjski naveo je još kako u osam vekova postojanja Srpske pravoslavne crkve nije bilo samo vremena slavlja, sreće i radosti već da su postojala i vremena teškog mučenja i stradanja.

– Međutim, sva iskušenja kroz koja smo prolazili učinili su nas jačim i iz njih smo izlazili kao istinski pobednici i molitvenici vrline vaskrslog Hrista jer smo sledili stradanja i stremili ka vaskrsenju. Posle svakoga pada ustajali smo snažniji i veći jer je Hristos naše ogledalo ka Carstvu Nebeskom. Crkva je ta koja je održala upaljena kandila naše vere i postojanosti imajući svoj osmovekovni kontinuitet i neprekidno trajanje – poručio je episkop Heruvim.

„Autokefalnost i Kosovska bitka predstavljaju dva ugaona kamena celokupnog identiteta srpskog naroda“

U programu su još učestvovali horovođa i solista VSPD „Javor“ Slobodan Jelić, glumac Ivan Vučković i recitatori iz vukovarske Ekonomske škole dok je besedu o ova dva značajna srpska jubileja održao istoričar Boris Stojkovski sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada.

800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve Boris Stojkovski VSPD Javor
Profesor Boris Stojkovski i muški kvartet VSPD-a „Javor“.

– Ovo je danas zaista veliki praznik, ne samo za vašu eparhiju i za Srbe na ovom području, već i jedan univerzalni srpski praznik i veliko je zadovoljstvo i čast biti ovde uz vas, uz preosvećenog vladiku Heruvima i druge episkope te predstavnike srpskog naroda iz Hrvatske koji uveličavaju ovaj događaj. U ono vreme samostalnost Srpske crkve znači da je zajedno sa Srbijom postala nezavisni činilac u međunarodnim odnosima. Autokefalnost i Kosovska bitka predstavljaju dva ugaona kamena celokupnog identiteta srpskog naroda, ma gde on živeo, a danas živi na skoro svim kontinentima – izjavio je Boris Stojkovski.

Beseda koju je Stojkovski izgovorio bila je, za tu priliku, primerenog trajanja i sačinjena tako da je razumeju svi koji Akademiji prisustvuju. Bila je to, u stvari, kombinacija prikladne besede i predavanja prožetog istorijskim činjenicama.

– Ideja svetosavlja i Kosovskog boja je uvek bila prisutna među Srbima sa ove strane Save i Dunava, uključujući i Srbe iz današnje Hrvatske, a nekadašnje Habsburške monarhije. To dokazuje i hram svetog Stefana Dečanskog u Borovu naselju, koji govori da su Srbi na ovom području svesni nemanjićke države, a koren svega toga predstavljaju Sveti Sava, Kosovski boj i knez Lazar – rekao je Boris Stojkovski.

800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve recitatori ekonomska škola vukovar
Recitatori iz Ekonomske škole Vukovar.

Akademiji su prisustvovali episkopi vranjski Pahomije, remezijanski Stefan i mohački Isihije, ambasadorka Srbije u Republici Hrvatskoj Mira Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, konzulka u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, Saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić, državni sekretar u ministarstvu zaštite okoline i energetike Mile Horvat, pomoćnik direktora Uprave za vere Vlade Republike Srbije Marko Nikolić, predsednik glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović i mnogi drugi.

Liturgija povodom eparhijske slave

Dan kasnije u istom hramu održana je sveta arhijerejska liturgija povodom eparhijske slave Svetog Stefana Štiljanovića koju je služio episkop vranjski Pahomije uz sasluženje episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, mohačkog Isihija i slavonskoga Jovana.

– Sveti Stefan Štiljanović koji ne samo da je patron i zaštitnik vaše eparhije već je i vrlo značajna istorijska ličnost toga doba koji je prema istorijskim izvorima bio vladar Valpova. Za ovo područje na kome se nalazimo je jedna istorijski važna ličnost i jedan višestruko važan jubilej jer kada je srpska vojska 1918. godine ušla u Baranju danas postoji u Šikloškoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi jedan spomenik koji govori da je srpska vojska oslobodila Baranju i da je služena liturgija u čast Svetog Stefana Štiljanovića. Dakle, govorimo o jednom zaista dugom kontinuitetu postojanja Srba na ovim prostorima što je dokumentovano istorijskim izvorima – pojasnio je profesor Stojkovski značaj sveca zaštitnika Osečkopoljske i baranjske eparhije.

Srpska pravoslavna crkva osamostalila se 1219. godine kada je Sveti Sava rukopoložen od strane patrijarha Manojla Prvog Carigradskog u Nikeji za „arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja“. Do tada su Srbi bili pod jurisdikcijom Ohridske arhiepiskopije.