Učenici kroz igru usvojili nova znanja iz istorije

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo organizovalo je kviz znanja iz istorije za učenike osnovnih škola sa temom Majski prevrat.

Kviz znanja majski prevrat

Tema kviza bio je događaj iz 1903. godine kada je grupa srpskih oficira i zaverenika ubila kraljevski par Aleksandra i Dragu Obrenović i na taj način sa kraljevskog trona svrgla dinastiju Obrenović. Pomenuto manjinsko veće takmičenje iz istorije organizuje nekoliko godina za redom, a ove godine u njemu su učestvovali učenici osnovnih škola iz Borova, Trpinje, Negoslavaca kao i OŠ „Nikola Andrić“ iz Vukovara.

– Ovo je četvrti kviz koji održavamo i na taj način bavimo se i nekim pitanjima važnim za istoriju srpskog naroda. U početku smo krenuli sa dve škole i svake godine se broj škola povećavao, a osnovni nam je cilj da kroz zabavu i igru deci približimo neke teme iz srpske istorije koje se možda dovoljno ne obrađuju u redovnoj nastavi. Ideja nam je bila da se učenici takmiče u izmešanim grupama, da pokažu svoja usvojena znanja, ali i da uključimo faktor sreće. Zato smo uveli i kolo sreće i mislim da je to put koji je dobar za neku vrstu učenja – istakao je predsednik VSNM opštine Borovo Dušan Latas.

Nastavnici istorije tako svake godine u saradnji sa Većem srpske nacionalne manjine opštine Borovo dogovore temu koja će se obrađivati na kvizu i uglavnom se obrati pažnja da tema bude vezana za neku okruglu godišnjicu.

– Generalno, učenici su sve manje zainteresovani za istoriju, ali ovo nam je dobro jer iskoristimo ovaj kviz da učenici malo više čuju o navedenoj temi jer mi u školama nemamo previše vremena da radimo nacionalnu istoriju. Mi na nastavi obrađujemo i dinastiju Karađorđević i dinastiju Obrenović, ali sve to bude kroz nekoliko časova i nemamo mnogo vremena da se posvetimo određenoj temi kao u ovom slučaju Majskom prevratu – kaže nastavnica istorije OŠ Negoslavci Dejana Okovački.

Kviz znanja i sreće

U uvodnom delu ovog programa održano je jedno predavanje o navedenoj temi, a potom su deca podeljena u dve grupe, ali ovaj put škole su bile izmešane za razliku od prethodnih godina kada su predstavnici škola nastupali svako za svoju školu. Koncepcija kviza je takva da svaka grupa odgovara na jedno pitanje i ukoliko se tačno odgovori predstavnik grupe zavrti točak sreće nakon kojeg dobije određeni broj bodova koji je uslovljen faktorom sreće.

– Koncepcija kviza je zaista dobra, a mi smo se na ovu temu odlučili jer se radi o događaju koji se desio pre 120 godina. Tema možda i nije prikladna za učenike, ali mi smo to ublažili na pedagoški način tako da smo ovaj kviz i koncipirali kao na sećanje na ovaj istorijski događaj. Zadovoljan sam sa njihovim pokazanim znanjem, a ovakvi kvizovi znanja su još jedna prilika da učenici nešto dodatno nauče i saznaju iz prošlosti – naglasio je nastavnik istorije OŠ „Nikola Andrić“ Zoran Jakšić.

Učenici koji su uzeli učešća u takmičenju su iz sedmih i osmih razred navedenih škola. Sama tema, odnosno dinastija Obrenović, obrađuje se u sedmom razredu, a na taj način u školi se obrađuje i događaj iz 1903. godine koji je bio tema ovog kviza znanja.

Kod organizatora postoji želja da se ovakva vrsta kviza organizuje i za neke druge predmete, a za pripremu ovog kviza i njegovu realizaciju pomogli su im nastavnici koji su se aktivno uključili u pripremu i realizaciju samog kviza.