Učenici pokazali i dokazali da vole svoj jezik i svoje pismo

Završna priredba u okviru konkursa „Deca pesnici roda svoga” u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije održana je sinoć u Srpskom domu u Vukovaru.

Slavko Bubalo 21.06.2022.
svi nagrađeni Deca pesnici

U Srpskom domu u Vukovaru 20. juna pročitani su najuspešniji učenički radovi nastali u okviru manifestacije „Deca pesnici roda svoga” koju već sedmu godinu organizuje županijsko Veće srpske nacionalne manjine. Učestvovali su učenici iz deset Osnovnih škola sa područja Vukovarsko-sremske županije, a o pobednicima je odlučivao petočlani žiri koji su činile Jadranka Radošević, Milica Šarčević Tunjić, Vesna Vujić, Snežana Šević i predsednica žirija Milica Stojanović.

- Odluku o tome čiji rad je bio najbolji nije bilo lako doneti. Trebalo je i po nekoliko puta pročitati svaku pesmu kako bi doneli tu odluku. Kada smo birali najbolji rad trudili smo se da pronađemo poruke i baš u tom prvonagrađenom radu u svakom stihu ta poruka postoji. „Jezik je ime”, Jezik je istorija”, „Jezik je tradicija”, „Jezik je duša”. Znači, u toj pesmi u svakom prvom stihu postoji snažna poruka i to je bio nekakav kriterijum kojim smo se vodili, ali prva tri mesta bilo je dosta teško odabrati jer radovi su zaista bili dobri i to je obećavajuće. To je i znak da se u školama sa učenicima dobro radi i znak da učenici imaju motiv da pišu o svom jeziku i da razumeju šta je to jezik i koliku vrednost on ima za jedan narod – objasnila je predsednica žirija.

Manifestacija ne bi uspela i na njoj ne bi učestvovalo toliko dece da ih njihovi profesori nisu na pravi način motivisali, a najbolji način je pravi izbor teme. Ove godine tema je bilo pismo.

- Ako im se tema dopadne onda je i motiv učenika da u svemu tome učestvuju veći. Prethodnih godina teme su bile vezane uz naše manastire i crkve, Svetog Savu i Nemanjiće, a ova tema, da nekom ko im je drag pišu pisma, im je očigledno odgovarala. Do tema dolazimo zajedničkim promišljanjem, a do odluke o pobednicima konkursa na način da svako od nas članova žirija odabere pet najboljih radova i onda to upoređujemo pa ponovo čitamo. Neki rad pročitamo i po deset puta kako bi doneli odluku. Međutim, ipak je drugi osećaj kada deca pročitaju svoje radove, nekako ih drugačije doživimo – kaže jedna od članica žirija Jadranka Radošević.

Kada je reč o pobedničkim radovima to su radovi Lane Crnogorac iz OŠ Nikola Andrić iz Vukovara koja je osvojila treće mesto, Nebojše Pavića iz OŠ Negoslavci koji je osvojio drugo mesto i rad Dunje Čukelj koja je pobedila na ovom konkursu.

pobednica Maja Čukelj deca pesnici

Svetislav Mikerević i Dunja Čukelj

- Da budem iskrena, svoj rad sam jako brzo napisala, nekako sam dobila inspiraciju jer inače ne pišem pesme. Posle sam je malo dorađivala i eto, sve ostalo je rezultat odluke žirija. Bilo mi je jako stresno to što sam je danas pročitala pred ovoliko ljudi i još uvek osećam malu nervozu nakon svega, ali dobro, prošlo je – kaže skromno Dunja.

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a od ove godine sredstvima ju je pomogla i Vukovarsko-sremska županija.

- Kako bi sve izgledalo ovako prvi korak je da izaberemo temu i raspišemo konkurs. Kada se prikupe radovi učenika komisija ih pregleda i donosi odluku. Započeli smo i sa jednom lepom praksom da nakon održane manifestacije sve radove objavimo u zbirci što je i jedan dokument o održanom programu ali i lepa uspomena za sve učesnike – rekao je nakon programa predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević.

Pored nagrada za najbolje radove u poeziji ove godine uručene su i nagrade za najlepše kaligrafsko i najlepše rukopisno pismo. Najlepša kaligrafija proistekla je iz pera Teodore Bojić iz OŠ Borovo, a najlepši rukopis imala je Ivana Stojković iz OŠ Trpinja.

Program je svečano zatvorio zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić koji je obećao da će županija i ubuduće pomagati ovu manifestaciju.

Program su svojim nastupima uveličali učenik drugog razreda osnovne muzičke škole Novak Kolar i učenica šestog razreda muzičke škole Maja Vujičić koji su svoje umeće pokazali odsviravši po jednu kompoziciju, Novak na harmonici, a Maja na gitari. Uz njih nastupili su i Plesna grupa „Venera” i Dečji tamburaški orkestar KUD-a „Branislav Nušić” iz Borova.