Učenik iz Bršadina pobednik konkursa za najbolju radio emisiju

Učenik šestog razreda Osnovne škole Bršadin Aleksandar Vorkapić sa svojom mentorkom i razrednicom, profesorkom hrvatskog jezika Marinom Antolović Ferdebar korisno je spojio svoj hobi sa školskim obavezama.

Aleksandar Vorkapić

Gradska biblioteka i čitaonica Vinkovci već duže vreme organizuje putujuću biblioteku nazvanu Bibliobus kroz Vukovarsko-sremsku županiju. Na 65 stanica u županiji svakih 14 dana u isto vreme može se pronaći dečja literatura, beletristika domaćih i stranih autora, a organizuju i edukativne radionice, književne susrete i druženja.

U sklopu svog delovanja, Bibliobusna služba već dugi niz godina organizuje različite konkurse kako bi obeležila rođendan svog žutog Bibliobusa. Konkursi su namenjeni učenicima osnovnih škola u kojima Bibliobus ima stanice. Kroz godine, učesnici ovih konkursa mogli su biti reperi, ilustratori, izrađivači maketa i sve ono što što im dozvoli njihova mašta, ali da ispunjava kriterijume konkursa.

Jedan od takvih konkursa bio je i ove godine u kojemu su učenici trebali da snime radio emisiju ne dužu od 10 minuta koja je mogla biti snimljena na terenu, kao reportaža ili u obliku razgovora u studiju. Nakon štu je učenik Aleksandar Vorkapić uz pomoć svoje mentorke Marine Antolović Ferdebar snimio emisiju i sa njom učestvovao na Lidranu, smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola, odlučili su da se okušaju i na Konkursu za najbolju radio emisiju Bibliobusne službe.

– Naš bibliotekar Bojan Lazić nam je skrenuo pažnju na pomenuti konkurs i odlučili smo da se prijavimo. Budući da je Aleksandar sklon medijskim istupima i ima svoj jutjub kanal odlučili smo da to malo usmerimo. Danas tzv. influenseri imaju veliku ulogu u životu dece i zato smo hteli da ispitamo u kolikoj meri oni utiču na naše mlade. Mi kontrolišemo šta učenici gledaju na televiziji, s kim se druže, čime se bave i kako provode svoje slobodno vreme, ali kada posećuju internetske stranice mi tu kontrolu gubimo. Zato smo hteli da vidimo koliko je važno u životu potruditi se za svaki svoj uspeh, pa onda uspeti i o tome govoriti. Danas je poznato dosta ljudi koji se samo pojave na internetu i trenutno su uspešni pa našim mladima budu uzor, ali pogrešan – kaže profesorka hrvatskog jezika Osnovne škole Bršadin Marina Antolović Ferdebar.

Ove vrste takmičenja za učenike su jako podsticajne i daju prostora njihovoj mašti i kreativnosti, isto tako, podstiču njihovu medijsku i kritičku pismenost.

– Nije mi snimanje radioe misije oduzelo puno vremena, inače u slobodno vreme vodim svoj Jutjub kanal na kojem su teme uglavnom igrice, tako da sam uživao. I sam sam hteo da postanem jedan od influensera i tako sam počeo da snimam svoje sadržaje i objavljujem na Jutjubu. Planiram i sledeće godine drugo izdanje radio emisije – rekao je autor pobedničke radio emisije Aleksandar Vorkapić.

Aleksandar Vorkapić tekst

U radijskoj emisiji su sagovornici bili Aleksandrovi drugari iz razreda, ali su se tu pojavile i mnoge poznate ličnosti današnjice poput sportiste Ivice Kostelića, voditelja Frane Riđana, Tarika Filipovića, Maria Ančića i drugih. Na taj način Aleksandrova mentorka je htela da deci prikaže mnoge ljude koji su svojim trudom ostvarili brojne uspehe u svome životu.

– Tema emisije su bili Influenseri i htela sam da je sa učenicima dobro obradim budući da šta god mi radili sa učenicima i podsticali ih na nešto pozitivno i vredno truda, sve nam pada u vodu ako imamo kontraefekat sa druge strane. Želja nam je bila da to promenimo pa smo u pomoć pozvali naše sagovornike, mnoge ljude koji su uspešni, da učenicima objasne šta je u životu važno i da ni jedan uspeh ne dolazi preko noći. Onda smo proveli mali eksperiment pa smo pozvali neke od naših influensera da i njih pitamo za mišljenje, ali nam se niko nije javio. Profesor Silvio Papić i Domagoj Jakopović Ribafiš su naknadno dali izjave za našu radijsku emisiju – dodaje mentorka.

Voditeljka Bibliobusne službe Vukovarsko-sremske županije Klaudija Mandić i bibliotekar u bibliobusu Vladimir Vranješević su ovogodišnjem pobedniku Aleksandru priredili iznenađenje i posetili Osnovnu školu Bršadin, pobedniku uručili nagradu i održali radionicu Virtuelna stvarnost u Bibliobusu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.