Uhapšen zbog ustaške čestitke Srbima za Božić

Sin HDZ-ovog zastupnika Ivan Đakić, koji je Srbima Božić čestitao sa slikom ustaše koji u rukama drži odsečenu glavu Srbina, danas je uhapšen.

Ivan Đakić portal

Forum mladih SDP-a na Tviteru je podelio fotografiju ustaše koji u rukama drži odsečenu glavu Srbina uz poruku: Svim „prijateljima“ Srbićima sretan Božić, koju je na svom Fejsbuk profilu objavio Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića.

– Ako to nije govor mržnje, onda ne znamo šta je. Pozivamo nadležne institucije da reaguju jer ovo je još jedan od nedopustivih činova! – poručili su iz Foruma mladih SDP-a.

– Objavu sam slučajno podelio te je obrisao nakon minute. Nisam nacionalista i izvinjavam se. Želim im srećan Božić. Stvarno mi nije bila namera nikoga uvrediti. Imam puno prijatelja Srba, čak i poslovnih partnera s kojima sam u super odnosu – izjavio je Ivan Đakić novinarima Indeksa.

Dan nakon pravoslavnog Božića i dan nakon morbidne čestitke, Ivan Đakić je priveden u upravu policije u Virovitici. Nad njim se vrši kriminalističko istraživanje, javljaju mediji. Indeks.hr javlja da će policija Ivana Đakića prijaviti za kazneno delo iz prvog stavka 325. člana Kaznenog zakona za javno podsticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi za šta je predviđena kazna i do tri godine zatvora.

Ranije pretio novinaru

Indeks podseća kako je u oktobru prošle godine novinar Ivan Žada kazneno prijavio Ivana Đakića Opštinskom državnom tužilaštvu u Virovitici jer mu je pretio zbog tekstova koje je pisao o njegovom ocu. DORH je zbog pretnji naknadno podigao i optužnicu.

Njegov otac saborski zastupnik Josip Đakić slučaj najpre nije želeo da komentariše, ističući kako sin ne živi s njim te da se o svemu tome pita njegovog sina, ali je kasnije osudio njegovo ponašanje.

– U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Fejsbuk profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo delovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čoveka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje – stoji u reakciji Josipa Đakića poslanoj Hini.

Pupovac najavio prijavu

Čestitku Ivana Đakića prokomentarisao je i saborski zastupnik Srba Milorad Pupovac.

– Juče su na meti bili pravoslavni vernici, pre toga meta su bili novinari, sutra će to biti neko drugi. Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi ih trebali osuđivati, ne osuđuju. Naprotiv, iz stranaka ih ima koji ovakve poruke ohrabruju. Uključujući i stranku s kojom smo mi koalicijski partneri – rekao je Pupovac i dodao da očekuje da nadležne instuticije sudske vlasti u ovom i svakom drugom slučaju deluju u skladu sa zakonom.

Pupovac je najavio da će neka od institucija srpske zajednice zbog Đakićeve objave podneti kaznenu prijavu.

Od objava Ivana Đakića ogradio se i HDZ koji je još juče najoštrije osudio takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti disciplinski postupak. Ivan Đakić je danas je samostalno istupio iz HDZ-a.

 

2 KOMENTARI

Comments are closed.