Ulaganje u mesto u koje godinama nije ništa uloženo

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić obišao je sa predstavnicima Veća srpske nacionalne manjine VSŽ selo Mlaku Antinsku i VSNM opštine Tordinci.

Mlaka antinska srđan jeremić vsnm vsž

Mlaka Antinska nalazi se na području opštine Tordinci i najmanje je mesto unutar ove lokalne samouprave, ali i jedno od najmanjih u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Ovde se nalazi sedište Veća srpske nacionalne manjine opštine Tordinci s obzirom da je ovo mesto sa većinskim srpskim stanovništvom. Na inicijativu zamenika župana Vukovarsko-sremske županije Srđana Jeremića kao i Veća srpske nacionalne manjine VSŽ u proteklom periodu u ovo mesto su uložena određena sredstva i radilo se na uređenju infrastrukture.

– Nakon nešto više od godinu i po dana kada smo prvi put posetili opštinu Tordinci i dogovorili određene projekte, a vezani su za srpsku zajednicu, danas smo ponovo ovde u dogovoru sa načelnikom ove opštine Davorom Adžićem. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je prostor Veća srpske nacionalne manjine ove lokalne samouprave prilično završen i on bi uskoro trebao da bude pušten u funkciju. Zadovoljni smo sa onim što je do sada napravljeno po pitanju sanacije i opremanja ovog prostora. Takođe, videli smo da je izvršeno i ograđivanje pravoslavnog groblja u Mlaki – istakao je Jeremić koji je sa svojim saradnicima posetio Mlaku i opštinu Tordinci.

Sa urađenim poslom kao i određenim planovima goste je upoznao načelnik opštine Tordinci Davor Adžić. Opremanje navedenih objekata vrši se i uz pomoć opštine Tordinci iz koje je stiglo obećanje i o daljnjim ulaganjima u ovo mesto i za navedeno manjinsko veće.

– Mlaka je jedno malo mesto gde su Srbi u većini i drago mi je da na području naše opštine imamo srpsko manjinsko veće sa kojim imamo jako dobru saradnju. Ovde godinama nije ulagano u infrastrukturu, a zahvaljujući i Srpskom narodnom veću i Zajedničkom veću opština iz određenih projekata odradili smo interijer ovdašnjeg mesnog doma za potrebe ovog veća kao i za potrebe meštana. Što se tiče daljnjih planova u interesu nam je urediti dom izvana, kao i kapelu na groblju koja je izgrađena, ali nije u potpunosti završena – naglasio je Adžić.

Neophodno dečije igralište i kapela na groblju

Srpsko manjinsko veće apliciralo je i prema Srpskom narodnom veću i predložilo projekat izgradnje dečijeg igrališta pored zgrade u kojem se nalazi manjinsko veće.

– Ovo je prvi put da je u Mlaki nešto obnovljeno. Renovirali smo mesni dom, odnosno dve prostorije, jednu manju koja će nam služiti kao kancelarijski prostor i jednu veću sa kuhinjom i sanitarnim čvorom koja će služiti za naša okupljanja, druženja  i razne potrebe ljudi. U planu nam je izgradnja dečijeg igrališta kao i sređivanje kapele na groblju. Saradnja sa opštinom je dobra i rukovodstvo nam izlazi u susret i pruža podršku u radu – rekao je predsednik VSNM opštine Tordinci Jovan Karapandža koji se sa svojim saradnicima trudi da obezbedi minimum normalnih uslova malobrojnom stanovništvu u ovom selu.

Mlaka antinska srđan jeremić vsnm vsž

Opština Tordinci ima nešto manje od dve hiljade stanovnika, a u njenom sastavu su pored Tordinaca i mesta Antin, Mlaka i Korođ. Ova opština je karakteristična po tome što većinu čine Hrvati, ali u znatnom broji ima Mađara koji imaju i svog zamenika načelnika, te nešto više od tri odsto Srba. Takođe, još jedna karakteristika je ta što su ovde zastupljene i tri vere rimokatolička, pravoslavna i reformatorska, s tim da jedino pravoslavni nemaju svoju bogomolju. Ova opština je u poslednjih desetak godina imala jedan od najmanjih padova stanovništva na području Vukovarsko-sremske županije.

U Mlaki danas živi pedesetak stanovnika, a ovo mesto naseljeno je nakon Prvog svetskog rata doseljavanjem solunskih dobrovoljaca i kolonista u ove krajeve.