Urbani plan Vukovara bez opština sa srpskom većinom

Nakon što je 22. decembra prekinuta sednica vukovarskog gradskog veća, jer vladajuća većina nije imala dovoljan broj većnika, odnosno isti kao i opozicija (9:9), te je stoga bila primorana da napusti sednicu veća, ista je održana pet dana kasnije.

Srđan Sekulić 28.12.2021.
sednica vukovarskog gradskog veća

Razlog za otkazivanje prethodne sednice bio je nedolazak jednog većnika vladajućih iz redova Hrvatskih suverenista (Nemanja Savanović) koji je dan ranije bio priveden zbog učestvovanja u tuči.

Sednica je nakon toga zakazana za 27. decembar ovaj put uz povlačenje nekoliko tačaka dnevnog reda koje se odnose na imenovanje ljudi koji bi u narednom periodu vodili gradske firme Tehnostan, Vukovarsku razvojnu agenciju i Vukovarski vodotoranj. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u izjavi za medije prokomentarisao je privođenje svog većnika od pre par dana.

- Mi svedočimo ničem drugom nego korišćenju državnog aparata, konkretno policije koja drži čoveka u pritvoru, a onda ga nakon toga pusti. To je sumrak jedne demokratske države. U ovom slučaju ne radi se o nekom teškom zločinu nego 40 dana nakon što je prošlo od nekog događaja privede se, tačno na dan sednice, većnik koji je deo većine – istakao je Penava.

Pored ovoga na pomenutoj sednici gradskog veća doneta je i odluka o rebalansu budžeta za ovu godine čime je isti umanjen za 180 miliona kuna. Naime, kako je objašnjeno, radi se o sredstvima koja su planirana projektima i donacijama iz EU fondova i državnog budžeta. Predloženi rebalans prihvatili su većnici vladajuće većine koju čine Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i nezavisni Željko Sabo, suzdržani su bili većnici SDSS-a, DSS-a i HNS-a, a protiv većnici HDZ-a.

Bez opština Borovo i Negoslavci

Jedna od tačaka dnevnog reda bilo je i donošenje odluke o sistemu urbanog područja Vukovar. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU radi na provođenju mera održivog urbanog razvoja putem mehanizma integrisanih teritorijalnih ulaganja kojim se omogućava korišćenje sredstava iz različitih EU fondova. Tu priliku za period 2021-2027. dobio je i grad Vukovar koji je nakon konsultacija sa određenim lokalnim samoupravama napravio celokupno Urbano područje Vukovar.

Po ovoj odluci u Urbano područje Vukovar ulaze i opštine Bogdanovci, Trpinja, Lovas, Tompojevci i Tovarnik. Međutim, uprkos tome što direktno graniče sa Vukovarom, za razliku od nekih gore navedenih opština, u ovaj plan nisu ušle opštine Borovo i Negoslavci.

- Neophodno je istaknuti da Negoslavci i Borovo koji ispunjavaju zakonske kriterijume uvođenja u ovo urbano područje, nisu ni upitane niti ih je neko kontaktirao, a samim tim nisu ni uvršteni u ovaj plan. U plan su ušle neke druge opštine, neke od njih nisu ni teritorijalno povezane sa Vukovarom što nam govori da je ovo jedna politička igra i mi smo protiv ovakvog predloga jer smatramo da Negoslavci koji su na pet kilometra i Borovo koje je gotovo teritorijalno spojeno sa Vukovarom moraju biti u tom urbanom području – naglasio je većnik SDSS-a Dejan Drakulić.

Na pomenutoj sednici usvojena je i odluka o socijalnoj pomoći koja se odnosi na sredstva za novorođenčad. Ovom odlukom sredstva za ovu namenu su udvostručena.