Uskoro nastavak programa Zaželi

Na pitanje saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov kada će program Zaželi nastaviti sa sprovođenjem ministar rada Marin Piletić odgovorio je da će pri ugovori biti potpisani do kraja ove godine.

Dragana Jeckov sabor

Saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov postavila je pitanje ministru rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Marinu Piletiću pitanje kada će početi sa realizacijom programa Zaželi i da li misli da će obezbeđena sredstva biti dovoljna za pokrivanje svih iskazanih potreba.

– Ko god da je sprovodio program Zaželi shvata koliko je to kvalitetan hrvatski proizvod u prevenciji institualizacije s ciljem zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena, a ono što je najvažnije pružanja socijalne usluge „pomoć u kući“ za naše starije. U protekla tri poziva, odnosno u tri kruga sprovođenja programa Zaželi, pruženo je takvih usluga za više od 130.000 naših starijih, a više od 22.000 žena pronašlo je posao radeći kao gerontodomaćice – naveo je Piletić značaj ovog programa a zatim i odgovorio na postavljeno pitanje.

– Kada me pitate da li su obezbeđena sva sredstva za sve projektne predloge koji su došli nakon četvrtog raspisanog konkursa Ministarstva za program Zaželi mogu odmah reći da mi na tome aktivno radimo. Obezbedili smo 130 miliona evra kroz Evropski socijalni fond plus, pristiglo je 595 prijava sa ukupnim zahtevom za nešto više od 540 miliona evra projekata. Po prvi put smo predvideli da program Zaželi više ne traje godinu dana ili pola godine pa zbog toga i jeste ovaj iznos koji nije predviđen u državnom budžetu kao ni kroz program Evropskog socijalnog fonda plus, ali smo otvorili pregovore sa Evropskom komisijom da povećamo alokaciju za start programa kao što je to Vlada napravila i u proteklom finansijskom periodu. Na ovaj način, ne samo da ćemo u ovom krugu zapošljavati žene, nego smo izjednačili mogućnost da se kroz program Zaželi zapošljavaju i muškarci.

Obezbeđeno 100 miliona evra za izgradnju centara za starije

Naveo je nadležni ministar i da je u međuvremenu je Vlada Republike Hrvatske obezbedila više od 100 miliona evra za izgradnju centara za starije koji će takođe raditi na pružanju većeg broja vaninstitucionalnih socijalnih usluga od kojih je jedna od najvažnijih pomoć u kući.

zaželi opština Borovo
Gerontodomaćice koje su učestvovale u prethodnoj fazi programa Zaželi u Opštini Borovo

– Osnivanjem 18 novih županijskih centara, mi jačamo i institucionalni okvir za sprovođenje ovakvih usluga direktnih pomoći našem starijem stanovništvu, a posebno onima koji žive u samačkim domaćinstvima da i nakon završetka ove faze programa imamo kontinuirane pružaoce socijalnih usluga kao i ujednačenu mrežu širom Hrvatske. Potreba za ovom vrstom usluge jednako je prisutna i u urbanim i u ruralnim sredinama. Prema tome, mi očekujemo do kraja ove godine da će biti prvi ugovori, a onda sa obezbeđivanjem dodatnih finansijskih sredstava, prvenstveno uz Evropske unije, možemo početkom 2024. očekivati nastavak dodele istih – zaključio je Marin Piletić.

Ovim putem, zastupnica SDSS-a u Hrvatskom Saboru je i podržala ovaj program.

– Program Zaželi imao je dva primarna cilja: zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada s jedne strane, te brigu o starijim i nemoćnim osobama s druge strane. Ovi programi u pravilu su se sprovodili u teško dostupnim ruralnim područjima čije su veze s urbanim sredinama ili loše ili nikakve, te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od proseka Republike Hrvatske. Podržavam njegov nastavak i potpunu realizaciju – istakla je Dragana Jeckov.