Vandalizam na Božić u Bršadinu i Boboti

U noći sa sedmog na osmi januar nepoznati počinilac uništavao je imovinu u dvorištu Osnovne škole Bršadin, dok su istog dana u Boboti osvanuli grafiti mržnje.

Dušan Velimirović 10.01.2020.

Vandalski čin uništavanja školske imovine dogodio se u noći sa sedmog na osmog januar u Bršadinu, mestu pored Vukovara, kada je nepoznati počinilac uništio dečje radove koji su napravljeni u sklopu projekata za program Erasmus+. Sve su snimile nadzorne kamere.

- Ovo me veoma neprijatno iznenadilo. Uništeni su naši Erasmus+ projekti hranilice i kućice za ptice kao i klupe i stolovi, sve što napolju napravili. Sve se odigralo između 00:30 i 01:00. Nadzorne kamere su sve snimile, a učitelji su pogledali snimak. Prijavljeno je policiji, koja je izašla na uviđaj i uzela podatke te pregledala snimak s kamere. Napisala sam odštetni zahtev i na nama je sad samo da sačekamo da policija odradi svoje – priča direktorka Osnovne škole „Bršadin“ Tatjana Lukić.

Kako direktorka kaže, materijalna šteta nije velika, ali suština ovog vandalskog čina uopšte nije pitanje materijalnog gubitka.

- Nije bitna materijalna šteta, nego što se konstantno nešto loše događa, nešto sitno. Na snimku se vidi kako dolazi auto iz kojeg je izašla mlađa osoba, najverovatnije srednjoškolac, auto je otišao, a taj momak je ostao sam. Prvo je udario nogom koš za smeće, zatim uništio hranilice i kućice za ptice, a onda je pokušao uništi zastave, ali nije uspeo da ih dohvati. To je deo koji je kamera uspela da snimi, dok ostalo nije zahvatila. Kasnije smo primetili da je uništio i sanduk za struju. Rekla bih da je to pitanje kućnog odgoja – kaže Tatjana Lukić.

Iz Osnovne škole „Bršadin“ tvrde da je jasno da napad nije bio na nacionalnoj osnovi, već se sumnja da je u pitanju jedan bivši učenik ove škole, očigledno pod dejstvom alkohola.

Istog dana u Boboti osvanuli uvredljivi grafiti

Grafit „Ubi Srbina“ nepoznata osoba, ili više njih, ispisala je na autobuskoj stanici u Boboti. O ovom događaju takođe je obaveštena policija, a isti je vrlo brzo uklonjen od strane radnika komunalnog preduzeća KRIO iz Trpinje.

bobota grafit ubi srbina

Sličan grafit, odnosno ustaško slovo „U“ ispisano je i na obližnjoj fasadi kao i godina „1950“ koja simbolizuje osnivanje navijačke grupe splitskog Hajduka – Torcide.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.