Vandalizam na pravoslavnom groblju u Kovačevcu

Na jednom od dva pravoslavna groblja u Novoj Gradišci nepoznati počinilac ili više njih uništio je 17 nadgrobnih spomenika.

Vandalizam na pravoslavnom groblju kovačevac nova gradiška

U Novoj Gradišci postoji dva pravoslavna groblja. Jedno se nalazi u samom gradu dok je drugo u prigradskom naselju Kovačevcu.

– Sinoć (15. juna) oko 20 sati dobili smo informaciju da je to drugo groblje oskrnavljeno. To nam je javio jedan čovek koji je tuda prolazio i koji je tada primetio da su neki od spomenika porušeni. On je o tome obavestio jednog stanovnika Kovačevca koji je onda sve javio nama i mi smo o tome obavestili policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj – priča predsednik Veća srpske nacionalne manjine Nove Gradiške Goran Nogić.

Oštećeno je ukupno 17 spomenika od kojih 15 na sebi imaju ispisana imena umrlih na ćiriličnom pismu.

– Sa jednog krsta su polomili onu horizontalnu prečku, na drugom koji je bio dovoljno jak da ga nisu mogli srušiti razbijena je samo slika pokojnika, dok su svi ostali porušeni. Moram reći da se ovo ne događa prvi put. Od devedesetih godina na ovamo dešavalo se u više navrata. Ranije je to bila češća pojava dok se zadnjih nekoliko godina smirilo, ali evo sada je opet počelo. Treba reći da se to češće događalo na gradskom pravoslavnom groblju nego na ovom kovačevačkom koje je malo skrajnuto i osim ljudi koji ovde imaju vikendice i voćnjake niko drugi gotovo i ne zna da tu postoji groblje – kaže Nogić.

Vandalizam na pravoslavnom groblju kovačevac nova gradiška

Osim jednog spomenika koji je podignut pre tri godine svi ostali su stariji. Groblje održava gradsko komunalno preduzeće „Kom“ čiji radnici su zadnji put bili na groblju 9. juna kada je sve bilo u redu.

– Ovo se najverovatnije dogodilo prekjuče jer ne verujem da bi se neko usudio da to radi u po bela dana. Sve smo to prijavili policiji koja je izvršila uviđaj, ali prijavljivali smo i ranije pa od toga nije bilo velike vajde. Samo jednom, i to početkom 2000-tih skrnavljenje je pripisano jednom starijem maloletniku. Tada je uništeno oko 20 spomenika i mada su sve pripisali tom dečaku, koji je tada išao u osmi razred i koji jeste bio problematičan, teško je poverovati da je on sve to sam uradio – ističe Nogić.