Veče sa ženama i o ženama

Osmomartovski program vukovarske Prosvjete.

Srđan Sekulić 11.03.2024.
Prosvjeta Vukovar dan žena vukovarska prosvjeta

Vukovarski pododbor Prosvjete prepoznatljiv je po svojim kolažnim progamima kojima obeležava različite duhovne ili svetovne praznike.

U kalendar takvih događaja svakako spada i program povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

- Ovu tradiciju proslavljanja Dana žena započeo je Branko Kurucić tada predsednik Prosvjete i ovaj program traje više od 25 godina. Mi smo nakon njega sve to nastavili kako bismo okupili našu zajednicu jer i sada je bilo više od 60 učesnika ovog programa, a više od pola su dečica koja stasavaju i oni su merilo da ćemo i u budućim vremenima imati s kim da radimo. Ako tome dodamo da je posetilaca bilo oko 120 možemo da kažemo da smo ispunili cilj sa organizacijom ovakvog jednog programa – istakao je predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

Program je kao i obično bio kolažnog tipa u kojem su dominirale pesma i muzika, kako različitih grupa tako i pojedinaca.

- Mi pokušavamo da budemo svaki put drugačiji što je veoma teško s obzirom na limitirajući broj potencijalnih učesnika, stalne odlive ljudi, ali i nezainteresovanosti ljudi srednjih godina za ovo što mi činimo, ali i uopšte za kulturu – kaže Živković.

Pored obeležavanja ovog praznika organizatori su svojim programom skrenuli pažnju na važnost žene, ali i dali joj priliku da bude kreator jedne ovakve priredbe.

- Kao i većina i mi smo se pridružili proslavljanju ovog praznika na način da smo organizovali ovaj program. Mi se u našem pododboru trudimo da što više žena budu aktivni učesnici i to na našim programima i prezentujemo – zaključio je Živković.