Vek organizovanog lovstva u Bršadinu

Lovačko društvo „Fazan“ iz Bršadina u prisustvu svojih članova i gostiju obeležilo je sto godina od osnivanja.

Srđan Sekulić 16.06.2020.
Lovačko društvo„Fazan“ iz Bršadina

Lovačko društvo „Fazan“ iz Bršadina danas ima 20 članova sa jednim počasnim članom, a gospodari na 1.277 hektara lovne površine.Povodom stogodišnjice društva svim institucijama, udruženjima i pojedinicima koji su doprineli razvoju ove lovne organizacije uručene su zahvalnice.

- Naše lovačko društvo osnovano je 1920. godine i do danas je opstalo dobrim radom, zalaganjem i trudom lovaca koji su bili aktivni u njemu. Samo su ratovi ti koji su prekidali rad društva, ali opet smo se nakon tih vremena vraćali društvu i lovu, obnavljali fondove divljači, brinuli o objektima u lovištu, o lovačkom domu i strelištu – istakao je predsednik LD „Fazan“ Vladimir Živković.

Da bi jedan lovac dobio pravo da ide u lov neophodno je da ispuni niz uslova, pre svega prehranu divljači, dovoljan broj radnih akcija i plaćanje članarine.

- Mi kao lovačko društvo možemo da se pohvalimo sa puno toga, pre svega sa dosta divljači koja obitava na našem području. Tu svakako mislim na fazansku divljač kao i zeca, od visoke divljači tu je srna, nešto divlje svinje, a povremeno u zadnje vreme imao i jelenske divljači. Izdvojio bih i dosta grabežljivaca, posebno čaglja kojeg je sve više u našem lovištu – naglasio je lovnik ovog društva Igor Ignjić.

Bez dobrog rada i druženja nema ni dobrog lova

Čestitke i reči podrške članovima društva uputili su župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić, načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić kao i predstavnici županijskih lovačkih saveza Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije.

- Broj govori puno više od reči. Obeležavati sto godina postojanja znači da je ovo društvo funkcionisalo i ostalo primenjujući sve one, i pravne, ali i etičke norme koje su bitne za opstanak jednog ovakvog društva. Sva naša lovačka društva su udruženja građana koja predstavljaju mesta gde čovek provodi svoje slobodno vreme kroz rad i druženje i ovde se to radi na idealan način – rekao je potpredsednik Lovačkog saveza Vukovarsko-sremske županije Josip Župarić.

Na proslavi ovog velikog jubileja bio je i trenutno najstariji i jedan od najaktivnijih ovdašnjih lovaca Radivoj Vlaketić koji je napunio 79 godina života i 50 godina aktivnog lovačkog staža, dobitnik bronzanog, srebrnog i zlatnog odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza.

- Kada sam postao član lovačkog društva ovde to su bili tada sve stariji lovci, ali s godinama stari su odlazili, a dolazile su neke nove generacije lovaca. Radilo se i gradilo, imali smo lovački dom u jednom delu lovišta koji je porušen u poslednjem ratu. Kasnije smo od opštine dobili ovaj plac na kojem se nalazimo i svojim radim podigli novi lovački dom. Smatram da je ovo jedno dobro lovačko društvo, radimo i družimo se, a iza nas se vidi rezultat tog dobrog rada – kaže Vlaketić.

Lovačko društvo „Fazan“ iz Bršadina je jedno vreme nakon Drugog svetskog rata funkcionisalo zajedno sa lovačkim društvima iz Pačetina i Lipovače, a kasnije je društvo funkcionisalo u okviru tadašnjeg opštinskog društva „Bratstvo i jedinstvo“. Sedamdesetih godina prošlog veka u jednom delu lovišta na površini od sedam hektara posađena je bagremova šuma, izgrađen lovački dom i podignuta volijera za uzgoj fazanske divljači. Nakon poslednjeg rata društvo je postalo sastavni deo Lovačkog udruženja „Trpinja“ koje funkcioniše na području opštine Trpinja.

Na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjeg jubileja društvu su uručeni mnogobrojni pokloni kao i zlatno odlikovanje Lovačkog saveza Vukovarsko-sremske županije.