Vikend folklora u vukovarskim selima

Proteklog vikenda stanovnici vukovarskog kraja mogli su da uživaju u folklornim manifestacijama u tri sela na širem području. Folkloraši su svojim prisustvom upotpunili događaje u Negoslavcima, Markušici i Borovu.

folklor na vukovarskom području 19. mešunarodni festival folklora u borovu

Obožavaoci folklora i učesnici u programima imali su problem što su se dve manifestacije poklopile jedna s drugom pa tako nisu mogli posetiti ili nastupati na obe.

Bekrijino veče

U Negoslavcima je u petak u večernjim časovima održano „Bekrijino veče“ pod organizacijom negoslavačkog podobora SKD „Prosvjete“. Zbog loših vremenskih prilika, umesto na letnjoj pozornici iza zgrade opštine, nastupi KUD-ova održani su u školskom hodniku. Manjak prostora i vremenske neprilike odrazile su se i na dolazak publike, koja je ipak ispunila sav prostor i aplauzom ispratila učesnike. Svojim nastupima događaj su upotpunili domaći KUD „Bekrija“ iz Negoslavaca, KUD „Branislav Nušić“ iz Borova, KUD „Braća Miladinovci“ Osijek, „Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine“, KUD „Ilićka“ iz Brčkog, BIH te KUD Novak Radonić iz Mola, Srbija.

Bekrijino veče Negoslavci 2018.

Treba istaći da domaće Kulturno umetničko društvo sledeće godine slavi stotu godišnjicu osnivanja.

– Ova manifestacija postoji već desetak godina, iako jedne godine nije održana zbog finansijskih sredstava, prerasla je u tradiciju. Učesnike nije bilo teško naći jer smo mi svi kolege sa folklornih seminara. Što se tiče delovanja KUD-a, nakon ove manifestacije idemo na pauzu pa ćemo od septembra krenuti s već dogovorenim nastupima – rekao je umetnički koreograf negoslavačkog KUD-a Zoran Abadžić.

Zadovoljni su bili i gosti iz Brčkog.

– Večeras smo došli s našim veteranima. Veliki je značaj kad nastupamo van svoje države, pogotovo nam je drago što smo večeras u Negoslavcima, ne samo zbog toga što nam je blizu, i da je dalje snašli bi se da dođemo. Poštujemo srpsku tradiciju i očuvanje kulture i bićemo rado odazvani gde god budemo pozvani širom Hrvatske – izjavio je za naš portal potpredsednik KUD-a „Ilićka“ iz Brčkog Luka Mirić.

Vrata Srema

U subotu je u Domu kulture u Markušici održan treći godišnji koncert pod nazivom „Vrata Srema“ u organizaciji markušičkog pododbora SKD „Prosvjeta“ i KUD-a „Srem“ Markušica i pokroviteljstvom Zajedničkog veća opština iz Vukovara. Osim domaćina gostovali su još etno ansambl „Đurđevak“ iz Bobote, KUD-ovi „Sloga“ iz Vukovara, „Žarkovac“ iz istoimenog mesta u Srbiji te dva KUD-a iz Republike Srpske „Milovan Gajić“ iz Petrova i „Krepšić“ iz Krepšića.

Vrata Srema markušica 2018.

Gosti iz Petrova su česti gosti u Republici Hrvatskoj.

– Zadovoljstvo nam je što smo ponovo u ovom mestu nakon dve godine. Održavamo jednu finu i uspešnu saradnju. Ispunili smo svoj prvobitni dogovor da će naše drugarstvo i saradnja potrajati. Nadamo se da ćemo isto tako biti dobri domaćini u oktobru u Petrovu na našoj tradicionalnoj Miholjdanskoj smotri folklora. Svaki nastupi, pogotovo ovi van granica naše zemlje imaju veliki značaj za naše društvo, pre svega za decu i motivaciju – istakao je predsednik KUD-a „Milovan Gajić“ iz Petrova Darko Petrović.

Domaćini ne kriju zadovoljstvo odazivom KUD-ova i gostiju te se nadaju da će ova manifestacija biti održana i sledeće godine.

– Trenutno smo jedini, uz naš fudbalski klub „Sremac“, koji organizujemo manifestacije, okupljamo mlade i omogućavamo stanovništvu druženje uz pesmu i igru – kaže predsednik KUD-a „Srem“ iz Markušice Aleksandar Vukov.

Međunarodni festival folklora Borovo

U isto vreme kad i u Markušici, održan je 19. Međunarodni festival folklora u Borovu u organizaciji Opštine Borovo i Kulturno umetničkog društva „Branislav Nušić” iz Borova.  Uz domaćina nastupili su i KUD-ovi „Đoko Patković“ iz Bobote, „Nikola Tesla“ iz Beograda, „Čuvari srpskih običaja“ iz Medine, Mađarska, „Mladi rudar“ iz Dobrnje, BIH i „Piskavica“ iz Piskavice, Republika Srpska.

– Moram biti iskren i reći da sam zadovoljan jer ovu manifestaciju pripremamo oko šest meseci. Odaziv kulturno umetničkih društava je bio dobar, a kvalitet odličan. I vreme je poslužilo, jeste malo hladno, ali bez obzira na to publika je ostala do kraja. Bila je različitost, kako u igri, tako i u nošnjama i pesmi. To nam daje motiv da sledeći jubilarni dvadeseti festival bude još bolje pripremljen i nadamo se da ćemo s ovim sponzorima uspeti to i učiniti – sumirao je svoje utiske o proteklom, a ujedno najavio i sledeći festival predsednik kulturno umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Borova Rado Bosić.

Nakon tradicionalnog svečanog defilea učesnika kroz širi centar sela, usledio je celovečernji nastup na Letnjoj pozornici kulturnog centra. Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović istakao je kako je ovaj festival deo „Borovskog leta“.

– Ova manifestacija je prerasla u veliki kulturni značaj na području opštine Borovo. Prepoznatljiva je, dobra i okuplja veliki broj ljudi i učesnika iz zemalja regiona. Defile i večernji nastupi svake godine šalje jednu lepu sliku o Borovu – kaže Baćanović.

Nakon programa, svi učesnici dobili su zahvalnice za svoje nastupe i prigodne poklone organizatora.