Vinogradari proslavili svoga sveca zaštitnika

Obrednim orezivanjem i osvećenjem vinograda u Kamencu i Sotinu proslavljen je zaštitnik vinogradara Sveti Trifun.

Dušan Velimirović 14.02.2022.
Sveti Trifun Kamenac

Na brežuljcima Banovog brda u blizini baranjskog sela Kamenac u subotu 12. februara osveštani su vinogradi porodica Šujdović, Petrović i Horvat. Ovo je prvi put da su uoči Svetog Trifuna osveštani vinogradi na ovom području. Čin osvećenja izvršio je paroh iz Kneževih Vinograda protojerej-stavrofor Stevan Kuveždanin. Bilo je ovo samoinicijativno okupljanje nekoliko baranjskih vinogradara s ciljem da postane tradicija.

- Odlučili smo da uoči Svetog Trifuna u Vinariji Horvat napravimo druženje. Ovo je treće obeležavanje u vinogradarskoj godini zaštitnika vinograda i vinara. Baranja načelno ima tri zaštitnika: Vincešku, Martinje i Trifuna. Danas smo osvetili lozu, krstili vinograd i sad smo se sa prijateljima okupili u vinariji da se podružimo. Na Franjinom bregu, kako se katastarski zove deo brda krstili smo lozu u vinogradu Dragana Šujdovića, Stojana Petrovića i u našem porodičnom vinogradu. Za prvu godinu smo hteli da napravimo u manjem formatu, ali nagodinu ćemo proširiti – priča inicijator proslave Vladimir Horvat.

Vinarija Horvat nalazi se u Kamencu, a godišnje proizvodi oko 30.000 litara vina. Od sorti vina proizvode standardnu baranjsku graševinu, rajnski rizling, kaberne sovinjon i kaberne frank.

- Imamo oko četiri hektara vinograda, svi se nalaze iznad 150 metara nadmorske visine. Banovo brdo je dušu dalo za proizvodnju grožđa. Najkvalitetnije grožđe dolazi sa tog brda. Savršena je „ruža vetrova“, nema toliko nametnika i samim tim je idealan za vinogradarstvo. Držimo se manje sorti, ali radimo na samoj kvaliteti – ističe Horvat.

Tradicionalno okupljanje u vinogradu porodice Bezbradica

Kao i prethodnih godina, porodica Bezbradica iz Sotina je i ove godine obeležila Svetog Trifuna osvećenjem vinograda koje je predvodio paroh vinkovački jerej Srđan Lukić, uz sasluženje vukovarskih paroha protojereja-stavrofora Saše Kuzmanovića i protojereja-stavrofora Miljena Ilića. Sunčana nedelja privukla je veliki broj gostiju koje su zabavljali članovi Tamburaške sekcije SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara, a pokrovitelj proslave bio je vukovarski SDSS.

- Pošto smo se supruga i ja posvetili vinogradarstvu prethodnih dvadesetak godina, odlučili smo da slavimo Svetog Trifuna koji je to zaslužio kao velikomučenik. Prošla godina je bila jedna od boljih godina koje ja pamtim zato što je bio dobar kvalitet i kvantitet što se retko kad događa. Suva materija je bila izrazita u grožđu, tako da su vina vrhunska i ako se ostave da se prirodno bistre bez dodatnih sredstava i ostalih filtera, mora se duže čekati, a to je znak da će biti vrhunska – zadovoljan je berbom Nikola Bezbradica.

Sveti Trifun Sotin

Ove godine je u njegovom vinogradu napravljeno 7.000 litara vina i još nešto rakije za privatne potrebe dok su ostalo podelili prijateljima.

- Najviše imamo od crnih sorti crnog pinota 3.400 čokota, kaberne sovinjona 1.800 i frankovke 1.600, a od belih sorti imamo oko 2.000 litara graševine i 1.000 litara sovinjon blana. Trenutno orezujemo vinograd što se obavlja na veoma kvalitetan način pošto je moja žena poljoprivredni inženjer i jedan od najkvalitetnijih rezača u ovom kraju, tako da supruga i ja zajedno orezujemo, a ako ne stignemo sami, zovemo i druge radnike da pomognu jer imamo oko 10.000 čokota – kaže Nikola Bezbradica.

Sveti Trifun se obeležava u delu godine kada počinju i radovi u vinogradima.

- Mi smo danas ovde sabrani da se pomolimo Bogu, da zatražimo Božji blagoslov posredstvom Svetog mučenika Trifuna i svih ostalih svetitelja koje proslavljamo. Tehnološki napredak je nemerljiv u vremenu u kojem živimo, ali opet sa druge strane, ništa od toga ne bi bilo da čovek svojim rukama, radom i naporom ne upravlja tom tehnologijom. Čoveka je, kao stvoreno živo biće, Tvorac postavio da caruje nad svom prirodom i da upravlja tehnologijom, ali opet ima posebna ograničenja. Vinograd i vino su materija koja se koristi u crkvi za najsvetiju tajnu kao telo i krv Hristova koju dobijamo kada se pričešćujemo. Analogija vinograda je često spominjana u Svetom pismu – navodi paroh vukovarski protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

Na proslavi Svetog Trifuna i u Kamencu i u Sotinu prisustvovale su mnoge osobe iz društvenog i političkog života Srba na istoku Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.