Višečlanoj porodici Dorić iz Bolmana kupljena nova kuća u Jagodnjaku

Zahvaljujući zalaganju protojerej-stavrofora Slobodana Majkića, paroha jagodnjačkog i bolmanskog, te finansijskim sredstvima humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ iz Beograda, porodici Dorić koja ima šestoro dece kupljena je nova kuća u Jagodnjaku.

Porodica Dorić Jagodnjak Srbi za Srbe

Kuća u kojoj su Dorići do sada živeli bila je u potpunosti neuslovna sa samo tri prostorije, bez kupatila i vode. Sada su zahvaljujući angažmanu protojerej-stavrofora Slobodana Majkića i organizacije „Srbi za Srbe“ staru „švapsku“ kuću zamenili onom novije gradnje. U staroj kući pored šestoro dece i supružnika Milorada i Jelene Dorić u samo nekoliko kvadrata živela je i Miloradova bolesna majka.

– Kada sam došao na mesto administratora parohije bolmanske video sam da porodica Dorić u 21. veku živi u nehumanim uslovima. O tome sam obavestio i našeg vladiku Heruvima kako bismo pomogli ovoj porodici i kontaktirali smo našu poznatu humanitarnu organizaciju „Srbi za Srbe“ i oni su došli da obiđu porodicu Dorić, a pre toga značajno su nam pomogli mediji Zajedničkog veća opština koji su objavili priču o ovoj porodici što je odjeknulo u narodu. Potom smo krenuli u realizaciju i kako danas sami imate priliku da vidite kupljena je ova kuća sa prilično velikom okućnicom. Sve ovo je realizovano za manje od godinu dana i sada porodica Dorić ima normalne uslove za život. Kada sam započeo ovu humanitarnu akciju to sam činio od srca, kao da sam radio za svoju porodicu, prvenstveno moleći se Bogu da nam on pomogne u ovom poslu – istakao je prota Majkić.

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“, koja je kupila kuću za porodicu Dorić, osnovana 2005. godine i pomaže porodice sa više dece širom bivše Jugoslavije. Fokus im je na porodicama sa što većim brojem dece u svim državama, a poseban akcenat stavljaju na područje Kosova i Metohije. Na ovaj način za 18 godina postojanja ove organizacije pomognuto je preko 3100 srpskih porodica koje broje preko 17 hiljada dece.

– Naša organizacija već duži niz godina pomaže srpske porodice sa više dece, između ostalog i na području Hrvatske, a poslednjih nekoliko godina smo izuzetno aktivni na području eparhije osečkopolјske i baranjske tako da je porodica Dorić jedna od mnogih koje smo pomogli u proteklom periodu. Svidela nam se priča o ovoj porodici s obzirom da imaju šestoro dece, da su živeli u lošim uslovima, u kući koja se skoro urušava i bez kupatila. Projekat je pokrenut početkom ove godine na inicijativu oca Slobodana Majkića tako da smo, hvala Bogu, uspeli uspešno da ga završimo pre nekoliko nedelja kada smo u potpunosti isplatili ovu kuću – naglasio je predstavnik organizacije „Srbi za Srbe“ Predrag Marinković.

Porodica Dorić Jagodnjak Srbi za Srbe (1)

Nova kuća za bolji život

Vrednost donacije za porodicu Dorić iznosi 45 hiljada evra, a do sada je ova organizacija zahvaljujući raznim donacijama uspela da osigura više miliona evra i pomogne mnogobrojnim srpskim porodicama.

– Sve više uspevamo da porodicama rešimo neku konkretnu pomoć koja uspeva da reši njihova stambena pitanja – kaže Marinković.

Osmeh na licima članova pomenute porodice najbolje pokazuje njihovo zadovolјstvo zbog novog krova nad glavom kao i zahvalnost svim ljudima koji su im pomogli da dođu do boljih životnih uslova.

– Zahvaljujući svešteniku Majkiću koji je kontaktirao mnogobrojne ljude omogućeno nam je da se kupi ova kuća i da nam se sve ovo priušti. Prezadovoljni smo sa ovom kućom, sa celokupnim placom, imamo i kupatilo, više soba, pristojnu kuhinju, sve ono što tamo nismo imali – kaže domaćin porodice Milorad Dorić.

Bolman i Jagodnjak su susedna mesta i Dorićima nije teško palo preseljenje u novu sredinu.

– To su ista sela, isti ljudi, ista opština. Svi se družimo zajedno, naša deca svakako ovde idu u školu od petog do osmog razreda i za nas nema nikakve razlike – istakao je Milorad.

Kuća sa okućnicom iznosi oko hektar i po površine sa prostorijama koje će Dorići iskoristiti za mnogobrojne sitne životinje koje imaju na svom domaćinstvu i koje im predstavljaju izvor prihoda uz skromnu Miloradovu građevinsku platu.