Vukovarčani odmeravali snage u starim sportovima

Peta po redu Olimpijada starih sportova održana je 29. septembra u okviru programa Jesen sa SDSS-om u organizaciji gradske organizacije SDSS Vukovar u vukovarskoj park-šumi Adica.

Olimpijada stari sportovi Vukovar SDSS

Subotnje jutro privuklo je mnoge zaljubljenike u stare tradicionalne sportove da pokažu svoja umeća u sportskim nadmetanjima.

– Da nismo imali pozitivnog iskustva s ovom manifestacijom, ne bismo nikad došli do broja pet. Nadamo se da nećemo stati na tome i da ćemo doći do mnogo veće šifre u konačnici. Gradska organizacija SDSS-a Vukovar u periodu od godinu dana svaki mesec organizuje neki program ili manifestaciju. Ova Olimpijada je trebalo da bude održana u petom mesecu kako je ranije bilo, ali zbog unutarstranačkih izbora smo je odgodili – rekao je predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Iako je bilo poprilično hladno subotnje jutro, mnogi članovi i simpatizeri SDSS-a željni sportskog dokazivanja ispunili su prostor pored crkve Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi. Poseti su pripomogli i Brankovi dani koji su održani istoga dana na istom mestu.

– Očekujemo veliki broj učesnika i gostiju bez obzira što se današnja manifestacija poklapa s Brankovim danima. S obzirom da nas je u gradu Vukovaru sve manje i manje, ne samo Srba, nego i pripadnika drugih naroda zadovoljni smo posetom – priča Kolar.

U sportskom delu bilo je veoma napeto, bez izrazitih favorita. Pobednik u skoku u dalj iz mesta bio je Dejan Drakulić, kamen s ramena najdalje je bacio Saša Beljić, a najbrži u trci u džaku bio je Antonio Kajtazi. U disciplini povlačenje konopca najuspešnija od četiri vukovarske mesne organizacije SDSS-a bila je mesna organizacija s Trpinjske ceste koja je u finalu savladala mesnu organizaciju Borovo Naselje.

– Ništa ovo nije slučajno. Pobedili smo već četvrti put u povlačenju konopca. Očekivali smo pobedu, međutim protivnici, odnosno prijatelji iz Borova Naselja su bili izuzetno dobri i nijanse su odlučile ne znam da li zbog kilaže ili snage momaka koji su se takmičili. Nadmetali su se momci koji su se skupili, da smo doveli još nekoliko momaka koji su nedostajali, ne bi bilo interesantno – kaže predsednik mesne organizacije SDSS Trpinjska cesta Đorđe Macut.

Ova manifestacija i ljudi okupljeni oko nje dokaz su da tradicionalni sportovi ne izumiru. Pre svega to pokazuju mlade osobe koje su se sportski suprotstavile svojim starijim kolegama i učinile nadmetanja zanimljivijima.