Vukovarska „Prosvjeta“ posvetila program ženama

Kolažnim programom u rodnoj kući vukovarskog nobelovca Lavoslava Ružičke, u kom je nastupilo više desetina učesnika, pododbor SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara obeležio je Međunarodni dan žena – 8. mart.

Srđan Sekulić 11.03.2019.
Ruzicka-osmi-mart vukovarska Prosvjeta

Bio je ovo tradicionalni program koji vukovarska Prosvjeta vrlo uspešno organizuje u zadnjih nekoliko godina.

- Organizacija ovog programa povodom Dana žena postoji dugo u okviru našeg društva, a mi pokušavamo da ovaj program i praznik pretvorimo u druženje poznanika, komšija, prijatelja, rođaka, pa ih uobičajeno okupljamo u ovom prostoru gde inače obeležavamo današnji praznik. Cilj nam je da ova starija generacija kojoj i sam pripadam, održava i obeležava ovaj praznik i da to prenesemo na nove generacije koje stasavaju. Upravo tim povodom odlučili smo da u samom programu učešća uzme što više mladih ljudi - istakao je predsednik vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta“ Milenko Živković.

Žene oplemenjuju kulturu

Prisutnost žena kako u radu, tako i u samim programima koje organizuje vukovarska Prosvjeta je na zavidnom nivou, što je uostalom potvrdio i ovaj osmomartovski program.

- Žene su spremne i žele da učestvuju u ovakvim i sličnim programima, ali mislim da nemaju dovoljno vremena ni dovoljano podrške i od porodice i od društva jer još uvek nismo uspele da se izborimo za sve što treba – naglasila je nastavnica u penziji i jedan od organizatora ovog programa Nevenka Lukić.

- Po meni kultura je nešto što odvaja svaki dan od svakidašnjice i svaki taj dan je zbog kulture drugačiji. Meni je drago što sam pozvana da ovde učestvujem i po meni bi svaki dan trebao da bude ovakav – napomenula je jedna od učesnica ovog programa pijanistkinja Nataša Lapčević.

Pred brojnom publikom u programu povodom Dana žena učestvovali su VSPD „Javor“, plesna grupa „Venera“, recitatori i najmlađa folklorna grupa KUD-a „Sloga“ iz Vukovara, pijanistkinj Nataša Lapčević, Vanja Živanović na harmonici, Slavko Bubalo na gitari, recitatori vukovarske Prosvjete i tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ sa solistom Živojinom Jergićem.