Vukovarski dizač tegova među najboljima na svetu

Nikola Todorović iz Vukovara nakon izvanrednih uspeha u svom sportu dočekan je i pohvaljen u Zajedničkom veću opština.

Nikola Todorović Meksiko
Foto: Printskrin videa

Nove sportske uspehe na Prvenstvu sveta za kadete u Meksiku (U17) u dizanju tegova Nikola Todorović ostvario je u junu ove godine kada je u disciplini trzaj osvojio četvrto mesto. Bronza je ovom perspektivnom mladom sportisti izmakla za minimalnih samo jedan kilogram, dok je u izbačaju i biatlonu ostvario plasmane na osma mesta u konkurenciji najboljih mladih dizača tegova sveta. Tokom pomenutog takmičenja Nikola je tri puta pomerao granice državnih rekorda.

Nakon toga ovaj Vukovarčanin takmičio se i na Kupu Evropske unije koji je održan u Španiji od 7. do 10. jula. Nikola je predstavljao Republiku Hrvatsku i postao pobednik Kupa u konkurenciji takmičara do 17 godina, a postavio je i novi državni rekord u trzaju. Njegove odlične rezultate prepoznali su i predstavnici srpske zajednice u Vukovaru koji su 14. juna razgovarali sa Nikolom i uručili mu prigodne poklone.

– Zajedničko veće opština je i u maju prošle godine finansijski pomoglo odlazak Nikole na svetsko prvenstvo i ove godine nam je takođe zadovoljstvo da imamo priliku da mu pomognemo, posebno sada kada se sa takmičenja vratio sa zaista izvanrednim rezultatom. Posebno želim istaći da je u ovome sportu koji je individualan jako teško zadržati koncentraciju i istrajati u svemu. Zato Nikoli želimo puno uspeha i da na ovim kadetskim medaljama ne stane nego da se ostvari i u seniorskoj konkurenciji – poručio je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Zajedničko veće opština u skladu sa svojim programskim aktivnostima pomaže sve uspešne mlade ljude, pripadnike srpske zajednice u sferama obrazovanja, kulture ili sporta. Tako je i Nikolin put u Španiju finansijski pomoglo u iznosu od 3000 kuna.

– Kao i prošle godine Zajedničko veće opština mi je pomoglo u daljem napretku s obzirom na to da mi je taj novac omogućio suplemente i dodatnu opremu. Vrlo sam zahvalan što sam danas primljen ovde i što je moj rad prepoznat od strane ove naše institucije. Do sada sam bio predstavnik grada pa sam svakako bio motivisan za napredak, ali od prošle godine, kada sam krenuo na veća takmičenja, predstavljam i Republiku Hrvatsku i to mi je stvarno čast – rekao je Todorović koji je bez obzira na sve obaveze i treninge koje ima sa odličnim uspehom završio i ovu školsku godinu.

Nikola Todorović zvo

– Bez obzira na to što svakodnevno treniram i često sam na različitim takmičenjima i putovanjima, školu nisam zapostavio. Pohađam Tehničku školu Nikola Tesla i ovu školsku godinu sam prošao sa odličnim uspehom, ali zbog toga druge stvari ispaštaju. Malo vremena provodim sa prijateljima i ne izlazim, jer vreme provodim u školi, kući sam dok učim, a posle  idem na treninge. Srećan sam i ponosan jer moj trud i odricanje daju rezultate, pa se nadam da će tako ostati i u budućnosti – ponosno kaže Nikola.

Zakazao Hrvatski dizački savez

Prilikom prijema Nikole Todorovića u Zajedničkom veću opština zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar ukazao je na ključnu stvar, a to je da je Hrvatski dizački savez zakazao u ovoj situaciji, ne samo u ranijim takmičenjima i obezbeđivanju toga da treneri lokalnog kluba, ukoliko je njihov član na tom svetskom prvenstvu, prisustvuju istom, već i kada je u pitanju sam prijem i doček sportista koji su u Hrvatsku doneli zaslužena priznanja.

– Ukazao sam na nepravdu koja se desila našem mladom sugrađaninu Nikoli. Prvenstveno je zakazano od strane države, ali isto tako i na lokalnom nivou. Kada sagledamo činjenicu da je neko u ovoj vrsti sporta posle 15 godina doneo medalju u Republiku Hrvatsku a da ga na aerodromu niko od zvaničnika nije dočekao je jedna porazna stvar, a da ne pričam o svim ostalim činjenicama i smerovima delovanja naših zvaničnika da je taj sport ostao po strani – dodao je Kolar.

Bez obzira na nepravde koje ovaj sport trpi u Republici Hrvatskoj, Nikoli želimo puno sreće i uspeha na budućim takmičenjima, ne sumnjajući u njegov trud i rad.