Vukovarski medari ocenili rekordnih 277 uzoraka meda

Pčelarski savez Vukovarsko-sremske županije i Pčelarsko udruženje „Kornakum“ organizovali su 14. Organoleptičko ocenjivanje meda u Vukovaru, sa međunarodnim učešćem.

Maja Milanović 11.10.2022.
Ocenjivanje meda Kornakum Vukovar

Predavanje uzoraka i organoleptičko ocenjivanje meda bilo je 25. septembra, a dve nedelje kasnije 9. oktobra u Vukovaru proglašeni su i pobednici i dodeljene diplome i nagrade.

- Organoleptičko ocenjivanje znači da se mora dati čisti med, a ne kristalizirani, da bi mogli da odredimo vlagu koja ne sme biti veća od 20 odsto. Organoleptičko znači da se ocenjuje miris, ukus, boja i svojstva koja možemo da osetimo njuhom i jezikom. Ocenjujemo boju, svako ko uzme uzorak meda prvo pogleda da li ima prljavštine, nikada nikoga ne diskvalifikujemo, ali čim ima prljavštine ocena je manja. Med se mora zagrejati, procediti kroz tri do četiri gaze i onda ga dati na ocenjivanje. Miris ocenjujemo tako što uzmemo kašičicu i puštamo med da kapa po čašici u kojoj se nalazi i osetilom njuha određujemo karakterističan miris za tu vrstu meda. Svaki okus je karakterističan za određenu vrstu meda što naši ocenjivači znaju prepoznati – izjavio je predsednik Udruženja „Kornakum“ Vukovar Borislav Grbić.

Na ocenjivanje je stiglo rekordnih 277 uzoraka meda, na čega su organizatori veoma ponosni, jer se sve više pčelara interesuje za njihov konkurs. Medovi su stigli iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i svih delova Hrvatske. Ove godine su organizatori podelili medalje najbolje ocenjenom pčelaru, ove godine je to Franjo Surop iz Vukovara, najbolje ocenjena pčelarka je Blaženka Knežević OPG Knežević iz Šiškovaca, a vlasnica najbolje ocenjenog inostranog meda je Joka Živanović iz Brčkog. Ukupni ovogodišnji pobednik je OPG Rahele Grgić, Vinkovčanke koja se sa porodicom upravo zbog pčelarenja preselila u selo Kratečko u Park prirode Lonjsko polje.

- Suprug i ja već 15 godina profesionalno se bavimo pčelarstvom i to nam je osnovno zanimanje. Imamo 350 košnica i u Lonjsko polje smo odselili jer je tamo puno bolje područje za pčelarenje i u prirodi nema toliko zagađenja. Ovisi od godine do godine, ali proizvodnja nam je uvek od 10 do maksimalno 20 tona meda godišnje. Ne proizvodimo samo med, imamo celu paletu pčelinjih proizvoda od matične mleči, peludi, propolisa, mešavina i pripravaka za imunitet i zdravlje kao i kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda. Uz puno truda, rada i iskustva može se živeti od toga ako se iskoristi sve ono što pčele daju a ne samo med – kaže pobednica Rahela Grgić, koja je veoma ponosna što je trud i rad njihove porodice prepoznat na još jednom takmičenju.

- Imamo bagremov med, cvetni, lipin, kesten, šumski, metvicu i suncokret. Ove godine smo propustili samo uljanu repicu, ali smo zato u Lonjskom polju uspeli da uhvatimo vrbu i svibovinu. Poslali smo 12 uzoraka na ocenu, od kojih je deset ocenjeno sa zlatnom a dva sa srebrnom medaljom. Inače sam ja magistra pčelarstva, suprug je isto završio školu za pčelara tako da uspevamo sve, iako je posao težak pa i riskantan – dodaje Rahela.

Sve više učesnika i sve kvalitetniji med

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i predsednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-sremske županije i zamenik predsednika Hrvatskog pčelarskog saveza Stanko Čuljak koji ističe važnost ovakvih dešavanja za pčelare.

- Ideja ovakvih manifestacija je da se mi pčelari uporedimo između sebe i da dignemo nivo kvaliteta svojih proizvoda. Udruženje „Kornakum“ je pokrenuto na način da smo se mi između sebe dogovorili da ćemo upoređivati svoje medove, a to je preraslo u ovo dešavanje na koje smo veoma ponosni. U našoj županiji imamo 521 registrovanog pčelara, imali smo dosta dobre prinose prošle godine, dobre, kvalitetne i ispitane medove te se nadamo da će tako i ostati u budućnosti – rekao je Čuljak.

Tagovi